Hlavní obsah

Berlusconi se vzdal prezidentství v AC Milán

PRAHA

Mediální magnát a předseda italské vlády Silvio Berlusconi rezignoval po osmnácti letech na funkci prezidenta fotbalového klubu AC Milán. Vyhověl tak novému zákonu, který zakazuje premiérovi zastávat vedoucí pozice v zábavní a obchodní sféře. Podle informací milánského klubu je vyloučeno, že by na uprázdněné místo usedl premiérův syn Piersilvio.

Článek

Oficiálně zůstane funkce prezidenta zatím neobsazená, klub však bude stále řídit viceprezident Adriano Galliani. Ten byl ve vedení AC faktickým mužem číslo jedna od roku 2001, kdy se majitel klubu Berlusconi stal předsedou vlády.

"Samozřejmě jsem smutný. Strašně smutný. Ale odcházím spokojený. Za ta léta, co jsem byl prezidentem, jsem vyhrál víc než kdokoliv jiný na světě," řekl Berlusconi. Na pobídku novinářů, aby popsal svůj smutek na škále od jedné do deseti odpověděl: "Jedenáct."

Berlusconi se ujal kontroly ve skomírajícím klubu v roce 1986 a udělal z AC jeden z nejúspěšnějších světových týmů. Popularitu si získal v ranném období svého působení především nákupem nizozemského hvězdného tria Ruud Gullit, Marco Van Basten a Frank Rijkaard. Za dobu Berlusconiho vlády vyhráli 'červenočerní' mimo jiné čtyřikrát Ligu mistrů - dříve Pohár mistrů evropských zemí - a sedmkrát triumfovali v italské lize.

Milánští hráči se ale nebojí, že Berlusconiho odchod bude znamenat nějaký velký zásah do chodu klubu. "Nemyslím si, že se něco změní. Neznám všechny podrobnosti, ale podle mě Berlusconi zůstane navždy ve všech smyslech naším největším fanouškem," tvrdil obránce Alessandro Nesta.

Reklama

Související témata: