Hlavní obsah

Beckham hraje v Paříži zadarmo, ale žije v luxusu za půl miliónu na noc

Praha

Denně platí 420 tisíc korun za nocleh. Přitom hraje zadarmo. Ale současně je nejlépe vydělávajícím fotbalistou světa! Nejde o žádný protimluv. Angličan David Beckham se po šesti letech kariéry v USA vrátil do Evropy. Peníze, které vydělá v pařížském Saint Germain, věnuje na dětskou charitu. Jak si vlastně žije v městě pod Eiffelovou věží?

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

David Beckham (vpravo) a jeho spoluhráč Zlatan Ibrahimovic v dresu PSG.

Článek

Rozhodně nestrádá. „Miluji francouzskou kuchyni. Nejde o nějaké momentální nadšení, jen jsem tu nikdy nebyl tak dlouho. Zejména šneci jsou super," pronesl s úsměvem Beckham.

Přestupem do Paříže udivil. Má kontrakt zatím na pět měsíců, a tak nechal v Anglii manželku i čtyři děti. Podle reportérů serveru Time se usadil v hotelu Le Bristol, kde si pronajal Královské apartmá se třemi ložnicemi, šatnou a koupelnou obkládanou růžovým mramorem.

„Musím přinášet velkou oběť. Nemohu být denně se svými dětmi. Když jste od rodiny stovky kilometrů, jde vážně o odříkání. Jde pouze o pět měsíců, ale je těžké být pryč každý den. Ale děti naštěstí chápou, že musím tvrdě pracovat," řekl Beckham reportérům CNN.

Představitel charity a módní guru

Ještě před pár lety by jej fanoušci v Anglii za taková slova proklínali. Vždyť po mistrovství světa 1998, kde byl vyloučen, pálili v hospodách po celé Anglii jeho fotky. Předpovídali mu osud George Besta, který utopil talent v alkoholu. Nazývali jej narcisem, sebestředným egoistou, celebritou vyžívající se v módních výstřelcích a žijící v honosném luxusu. Dnes má Beckham v Anglii bez přehánění božský status. A nejen v Anglii. Po celém světě.

Z angažmá v USA se vrátil do Evropy jako hlavní představitel dětské charity, módní guru a vzorný otec. Je velvyslancem UNICEF (Dětský fond Organizace spojených národů), patronem nadace Eltona Johna bojujícího s AIDS, na mnoha místech planety zřídil akademie pro mladé fotbalisty v chudých komunitách. „Z dvaatřiceti tetování, které mám na těle, jsou nejoblíbenějšími jména mých dětí. Zejména nyní," vysvětluje Beckham, jak je fixován na děti.

I na dálku se snaží plnit otcovské povinnosti. „Můj nejstarší syn Brooklyn má čtrnáct let. Chce poznávat nové věci a chodit na nová místa, ale snažím se ho držet zpátky. Vysvětlujeme mu, že jsou určité věci, které by neměl dělat. Na druhou stranu, hodlám dětem nechat dostatek prostoru, aby mohli žít normální život. Současně je i nadále chráním před velkým světem, kde je plno zla," rozpovídal se Beckham.

Nadchl i starostu

Jeho odloučení je údajně vykoupeno částkou tří milionů eur, kterou od katarských šejků inkasuje za kontrakt na pět měsíců. Není však vyloučeno, že částka je mnohem vyšší. Jeho nový spoluhráč Thiago Silva totiž pobírá ročně 12 600 000 dolarů (cca 252 milionů korun), Ezequiel Lavezzi 6 700 000 dolarů (134 milionů korun). Zdaleka nemají gloriolu Beckhama. Nicméně všechny finance za fotbalové umění v dresu PSG věnuje na dětskou charitu v Paříži.

Podle magazínu France Football je nejlépe vydělávajícím fotbalistou probíhající sezóny. Na reklamách a dalších marketingových aktivitách si bývalá hvězda Manchesteru United, Realu Madrid, AC Milán a Los Angeles Galaxy přijde na 33 milionů eur. Nejde však o pouhou loutku. Mnozí se domnívali, že angažování Beckhama je tahem, jak se hodlá pařížský gigant zviditelnit. Jenže když sedmatřicetiletý záložník dohnal fyzické manko, začal se objevovat v sestavě Saint Germain pravidelně, dokonce se po třech letech dočkal startu v Lize mistrů. Jako čtvrtý Angličan v historii hrál prestižní soutěž za čtyři různé kluby. A vůbec ne špatně. „Trpěl jsem, když jsem nemohl hrát tuhle soutěž," citoval Daily Mail fotbalistu.

Pokud PSG vyhraje francouzskou ligu, bude Beckham slavit titul ve čtvrté světové soutěži. Má titul z Anglie, Španělska a USA. A nemusí jít o poslední úspěch. „Nejsem tak rychlý jako v jednadvaceti, ale moje vášeň pro fotbal nijak neochabla, stejně jako energie udělat vše pro úspěch a vítězství," naznačil Beckham, že končit nehodlá. „Navíc kdo by nechtěl zůstat na místě, jako je tohle. Jsem v Paříži nesmírně šťastný, ale užijme si zbytek sezóny a nepředbíhejme," pronesl Angličan.

Navíc zmlsaní fanoušci v Paříži nechtějí chodit jen na francouzskou ligu. Chtějí vidět výjimečné hvězdy. A Beckham přesně do tohoto plánu zapadá. „Je stejnou atrakcí Paříže jako Eiffelova věž nebo katedrála Notre-Dame," rozplýval se starosta Paříže Bertrand Delanoe.

David Beckham.
Narodil se 2. května 1975 v anglickém Leytonstone. S fotbalem začínal v Tottenhamu, později hrál za Manchester United, Real Madrid, Los Angeles Galaxy, AC Milán a nyní hraje za Paris Saint Germain. Vyhrál 6x Premier league, 2x FA Cup, Ligu mistrů, Španělskou ligu, Interkontinentální pohár, 2x americkou Major league soccer a byl vyznamenán Řádem Britského impéria.
Je ženatý, s manželkou Victorií (bývalou zpěvačkou Spice Girls) vychovává syny Brooklyna Josepha, Romea Jamese, Davida Cruze a dceru Harper Seven.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články