Hlavní obsah

V polské fotbalové lize ukončili experiment s brankovými sudími

Varšava

V polské fotbalové lize ukončili experiment se čtvrtými rozhodčími za brankou. Projekt spuštěný loni v listopadu vzbuzoval od začátku kontroverze, které vyvrcholily nesprávně uznaným gólem ve víkendovém ligovém utkání.

Článek

"Dnešním dnem tento experiment končíme. Chtěli jsme zjistit, zda to za to stojí, mít rozhodčí za brankovou čarou. Teď víme, že to za to nestojí," uvedl člen Polského fotbalového svazu Zbigniew Przesmycki.

Půlroční projekt s největší pravděpodobností ukončil sobotní zápas 22. kola mezi Wislou Krakov a Legií Varšava (1:2). Jak ukázaly televizní záběry, první gól Legie v podání Vladimira Dvališviliho neměl platit, neboť mu Artur Jedrzejczyk přihrál poté, co dostihl míč jasně za brankovou čarou. Tomu přitom zhruba ze dvou metrů přihlížel čtvrtý rozhodčí, ale na míč v autu neupozornil.

Brankové sudí využívá ve svých pohárových soutěžích evropská unie UEFA, jejíž šéf Michel Platini chce, aby ve fotbale rozhodoval lidský faktor. Světová federace FIFA oproti tomu nechala hlídat pomocí technologií brankovou čáru už na loňském mistrovství světa klubů a počítá s tím i na letošním Poháru FIFA v Brazílii s výhledem na mistrovství světa 2014.

Reklama

Související témata: