Hlavní obsah

Jarošík hráčem Chelsea!

V londýnské Chelsea bude působit už druhý český reprezentant. Brankářskou jedničku Petra Čecha doplní v kádru současného lídra anglické Premier League také záložník CSKA Moskva Jiří Jarošík, jenž se dohodl s vedením klubu na půlročním hostování. To by se však podle vývoje večerního jednání mohlo změnit v okamžitý přestup. Smlouva bude podepsána během středečního dopoledne.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík (vlevo) na archivním snímku z tréninku české reprezentace.

Článek

O průběhu jednání informuje z Londýna Jarošíkův agent Pavel Zíka. Jarošík začal návštěvu v Chelsea schůzkou s trenérem Jose Mourinhem, krátce po ní začal kolotoč vyjednávání. Na jeho konci měl být podpis pod smlouvou, který byl nakonec odložen na středu.

Jarošík si s trenérem poseděl 45 minut a byl potěšen, jak otevřeně s ním vyhlášený kouč rozmlouval. "Bavili jsme se o tom, jak to v klubu chodí, co by ode mě čekal. Přiznal, že nechtěl žádnou superhvězdu, ale pracovitého hráče v ideálním fotbalovém věku," řekl fotbalista.

Jarošík se novou posilou vedoucího týmu anglické Premier League stal jen nedlouho poté, co Mourinho oznámil, že hodlá kádr doplnit o některé méně známé hráče, kteří by dokázali v nabitém termínovém kalendáři nahradit příliš vytížené hvězdy.

Situace se změnila

Spekulacím o případném Jarošíkově angažmá, byť jen přechodnému, nahrávala i skutečnost, že díky ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi existuje finanční propojení mezi oběma kluby. Jenže brzy se objevily zprávy, že moskevské CSKA je neoblomné a jednoho z klíčových hráčů si hodlá udržet. Po novém roce se však situace změnila a ruský klub dal odchodu své opory zelenou.

CSKA nechtělo podle Jarošíka slyšet o jeho odchodu, ale nakonec odsouhlasilo půlroční hostování, které se v létě může změnit v přestup. Pak by podle odhadů putovalo do Moskvy čtvrt miliardy korun.

"Pan Mourinho přiznal, že mě zná již delší čas a chtěl mě prý na přestup. Na jednu stranu je škoda, že přestup není okamžitý, ale i tak musím prezidentovi CSKA poděkovat, že mi tuto možnost povolil," prohlásil český hráč.

Jenže později oba kluby rozehrály další kolo jednání a krátce před půlnocí to vypadalo, že Jarošík možná zůstane v Londýně natrvalo, jak si přál jeho nový zaměstnavatel.

Uvidí Čecha z čestné lóže

Jarošík s Čechem by se mohli údajně sejít v jednom dresu společně na trávníku už v sobotu, protože trenér José Mourinho s Jarošíkem počítá na zápas Anglického poháru proti týmu Scunthorpe United.

Český reprezentant vstoupí do rozehraného mužstva bez tradiční zimní přípravy, ale doufá, že se s tím srovná. "Zpočátku dovolené jsem odpočíval, ale pak jsem už něco tušil, a tak jsem se sebou něco dělal. Trenérovi jsem současný stav trénovanosti oznámil, aby věděl, na čem je," uvedl fotbalista.

Krátce se viděl i s Petrem Čechem. "Hráči akorát spěchali na pokoje před zápasem, pár slov jsme mohli prohodit," řekl Jarošík, který se v nejbližších hodinách nezastaví. Večer sledoval z čestné lóže zápas svých budoucích spoluhráčů proti Middlesbrough. Těsně před utkáním ještě dolaďoval poslední podrobnosti smlouvy, jejíž uzavření by mělo být již pouze administrativní náležitostí.

Volna si neužije

Hráči vedoucího týmu anglické ligy před sebou mají dva volné dny, ale pro Jarošíka to asi platit nebude. "Základní potřeby jsem si vzal s sebou, domů se teď vracet nebudu, musím se začít připravovat na zdejší úkoly," prohlásil k výhledu na příští dny. Po základní fotbalové výbavě se bude muset pohlédnout. "Kopačky jsem nechal v Moskvě, a tak doufám, že mi moje firma dodá nějaké i v Londýně," uvedl Jarošík.

Šestadvacetiletý Jarošík působí v CSKA Moskva dva roky, během nichž odehrál 55 zápasů v tamní nejvyšší soutěži a vstřelil dvanáct branek. Ve Spartě nasbíral 141 prvoligových startů a 22 přesných zásahů, v reprezentaci odehrál dvacet zápasů.

Reklama

Související témata: