Hlavní obsah

Jarošík trénoval, dostane šanci v poháru

PRAHA/ LONDÝN

Ve čtvrtek v půl deváté ráno londýnského času Jiří Jarošík podepsal smlouvu s Chelsea a stal se definitivně jejím hráčem. Plně se pak zapojil do přípravy klubu, který v sobotu čeká zápas Anglického poháru proti týmu čtvrté anglické ligy Scunthorpe United. Jarošík by měl nastoupit, jeho jméno je alespoň uvedeno na předběžné soupisce Chelsea.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík absolvoval v Chelsea první trénink (Ilustrační foto).

Článek

"Jestli nastoupím v sobotu v poháru, zatím nevím. Přece jenom nemám natrénováno a asi tu ještě není z Ruska transferkarta. Uvidím po pátečním tréninku a rozhovoru s trenérem Mourinhem," říkal ještě včera Jarošík v telefonickém rozhovoru s deníkem Právo.

Na v pátek zveřejněné soupisce Chelsea už ale figuruje i jméno českého záložníka. Trenér José Mourinho chce v zápase proti Scunthorpe šetřit obvyklé posily. Příležitost proto dostanou i Alexej Smertin a Mateja Kežman, kteří jinak pravidelně nehrají. V brance nastoupí místo Petra Čecha Carlo Cudicini.

Na oběd s krajanem

Jarošík se už zapojil normálně do tréninku Chelsea. "Nestihl jsem začátek, někteří hráči už byli na rozcvičce. Navíc většina základního kádru měla volno, včetně Petra Čecha. Trenér Mourinho mě hned začlenil do jedné skupiny a normálně jsem trénoval," popsal svůj první kontakt s týmem.

"Vstup do nového prostředí je vždycky zvláštní, nemám takové kroky do neznáma zrovna rád, ale myslím si, že spoluhráči mě přijali normálně. Před kabinou na mne čekal Petr Čech a všechno mi ukázal, pak jsme šli na oběd," dodal Jarošík.

Jarošík jako Vieira?

Jarošíkův příchod do jednoho z nejbohatších klubů světa se stal vděčným tématem britských médií, která chtěla o nové posile Chelsea vědět co nejvíce. "Jirka je univerzální fotbalista, který může hrát v záloze nebo útoku. Jeho výhodou je velká výška, je to podobný hráč jako Patrick Vieira," snažil se přiblížit v rozhovoru pro BBC svého svěřence anglickým žurnalistům Jarošíkův agent Viktor Kolář.

To trenér Mourinho byl o českém záložníkovi dobře informován. "Po fotbalové stránce ví Mourinho o Jirkovi téměř všechno. Ode mne jen zjišťoval jeho lidské kvality, i podle nich si trenér vybírá do Chelsea nové posily," napsal na své internetové stránce český brankář Chelsea Petr Čech.

"Odpověděl jsem mu, že Jirka na to určitě charakter má a že dovede udržet v týmu skvělou atmosféru. Jeho příchod do Chelsea jsem jen uvítal a jsem připraven mu pomoci nejen s porozuměním taktiky, ale spíše s tím, kde co v Londýně je a jak zde co funguje. Přestup je vyznamenáním pro celý český fotbal, který má odteď v top klubu už dva hráče," dodal Čech, jenž dostal pro sobotní zápas volno.

Jarošík: Chelsea mi zachránila život

Jiné britské zdroje připomněly, že angažmá v Chelsea zřejmě Jarošíkovi zachránilo život. "Byl jsem připravený jet na dovolenou na Srí Lanku, ale kvůli jednání s Chelsea jsem musel cestu zrušit," citovaly internetové stránky tribalfootball.com Jarošíka, jenž tak o vlásek unikl ničivým vlnám tsunami. "Někdo tam nahoře mě musí mít rád," oddechl si český fotbalista.

Reklama

Související témata: