Hlavní obsah

Jarošík poprvé s Chelsea okusil výhru

LONDÝN

Jiří Jarošík má za sebou premiérové vystoupení v dresu Chelsea. Český fotbalista, který ve čtvrtek přestoupil z CSKA Moskva, odehrál necelou půl hodinu v dnešním utkání třetího kola Anglického poháru, v němž vedoucí tým Premier League porazil Scunthorpe United 3:1. Jarošík v 67. minutě střídal útočníka Didiera Drogbu.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

DEFAULT TITLE

Článek

S Petrem Čechem se na hřišti nepotkal, neboť v brance dostal příležitost náhradník Carlo Cudicini. Sázková kancelář Ladbrokes vypsala kurz 8:1, že Jarošík ozdobí svůj debut gólem, ale nestalo se.

Svěřenci Josého Mourinha vstoupili do Anglického poháru až ve třetím kole, ale úvod zápasu jim příliš nevyšel. Scunthorpe, který hraje čtvrtou nejvyšší ligovou soutěž, šel v osmé minutě do vedení díky brance Paula Hayese. Fanouškům se v té chvíli vybavila nepříjemná vzpomínka na rok 1988, kdy stejný soupeř vyřadil londýnský velkoklub z Ligového poháru.

"Tak to v pohárech chodí. Znám mentalitu malých týmů a velkých hráčů. Proto mě nic nepřekvapilo. Nečekal jsem žádný zázrak, chtěl jsem jen postoupit," prohlásil Mourinho. "Nemohu říct, že bych byl nespokojen. Scunthorpe hrál o život, pro nás to byl jen další zápas," dodal trenér Chelsea.

Ještě do poločasu stihli domácí vyrovnat. Po osmnácti minutách se trefil z voleje Mateja Kežman, jeden z náhradníků, kteří dostali šanci místo vytížených opor. V 57. minutě poslal favorita do vedení vlastním gólem kapitán hostujícího mužstva Andy Crosby, jenž si nešťastně srazil do branky Drogbův centr. Očekávané vítězství Chelsea zpečetil pět minut před koncem Islanďan Eidur Gudjohnsen, jenž dorazil míč do sítě po střele Arjena Robbena. Dál tak platí, že Mourinhův hvězdný výběr prohrál v této sezoně jen dvakrát.

Manchester vyhořel

Fotbalisté Exeteru stojí v hierarchii anglického fotbalu sto míst pod Manchesterem United, přesto si s nimi ligoví šampioni z nedávných let neporadili. Trenér Alex Ferguson nechal odpočívat některé hráče základní sestavy, ale do druhého poločasu poslal jako tři žolíky Paula Scholese, Alana Smitha a Cristiana Ronalda. Kýžený výsledek to však nepřineslo. Vedení Exeteru mělo důvod slavit, protože opakování zápasu přinese klubu značnou finanční injekci.

"Nemám z toho radost, ale jsme dál ve hře. Anglický pohár je o překvapeních," prohlásil Ferguson, jehož tým obhajuje prvenství v soutěži. Jeho protějšek a jmenovec Alex Inglethorpe byl na výsledek náležitě hrdý. "Hráči na sebe mohou být dnes večer pyšní. Pro klub, který před pár lety málem zkrachoval, je to úžasný příběh," uvedl kouč s tím, že příště může Exeter klidně vyhrát.

Ještě hůř dopadl městský rival "Reds" Manchester City, který prohrál 0:1 s účastníkem třetí ligy Oldhamem. Brzké vyřazení potkalo také další tři týmy Premier League Aston Villu, Crystal Palace a Norwich City, který podlehl týmu Tomáše Řepky West Hamu.

Výsledky:
Chelsea - Scunthorpe United (IV. liga)3:1
Birmingham City - Leeds United (II)3:0
Cardiff City (II) - Blackburn Rovers1:1
Charlton - Rochdale (IV)4:1
Ipswich Town (II) - Bolton1:3
Manchester United - Exeter City (regionální)0:0
Northampton Town (IV) - Southampton1:3
Notts County (IV) - Middlesbrough1:2
Oldham Athletic (III) - Manchester City1:0
Portsmouth - Gillingham (II)1:0
Preston North End (II) - West Bromwich Albion0:2
Sheffield United (II) - Aston Villa3:1
Sunderland (II) - Crystal Palace2:1
Tottenham - Brighton (II)2:1
Watford (II) - Fulham1:1
West Ham United (II) - Norwich City1:0
Plymouth Argyle (II) - Everton1:3.

Valencie uhájila druhé místo v lize

Fotbalisté Valencie si upevnili druhé místo v lize, když porazili v sobotním večerním městském derby Levante 2:1. Domácí tým rozhodl ve druhém poločase zápas slepenými góly Baraji a Misty v rozmezí pěti minut, kolumbijský náhradník Congo pak už stihl jen snížit.

Mistova branka nicméně před tím vyvolala vlnu protestů na straně hostů, kteří byli přesvědčeni, že míč z jeho hlavy nepřešel brankovou čáru. Rozhodnutí sudího ale nahrálo obhájcům titulu k prodloužení série neporazitelnosti o osmý zápas.

Fotbalisté Sevilly nevyužili šanci probojovat se na druhé místo ligové tabulky ve Španělsku. Proti Getafe sice udrželi domácí neporazitelnost v této sezoně, ale remíza 0:0 jejich čtvrtou pozici nevylepšila.

Za bod mohli sevillští hráči nejvíce vděčit brankáři Estebanovi, který se několikrát blýskl proti střelám aktivních hostů.

Výsledek - 18. kolo:
Valencie - Levante 2:1 (55. Baraja, 60. Mista - 73. Congo), Numancia - Bilbao 1:1 (66. Tevenet - 45. Del Horno), FC Sevilla - Getafe 0:0.

Reklama

Související témata: