Hlavní obsah

Bičík přestupu do Mersinu nelituje, chtěl by v Turecku zůstat

Mersin/Praha

Loni vyhrál s Libercem titul, letos zažívá fotbalový brankář David Bičík opačné pocity. S tureckým Mersinem má před posledním kolem sezóny smutnou jistotu sestupu, posledních pět zápasů navíc nechytal kvůli vykloubenému prstu po střetu s hvězdou Galatasaraye Istanbul Didierem Drogbou. Dvaatřicetiletý gólman ale zimního odchodu z Čech nelituje a bere ho jako velkou životní zkušenost. Zatím neví, zda bude v Mersinu pokračovat i po pádu do druhé ligy, chtěl by ale zůstat v cizině, nejlépe v Turecku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Gólman David Bičík.

Článek

"Já vlastně nikdy o záchranu nehrál. Ale přestupu z Liberce nelituji, měl jsem jednu z posledních šancí dostat se ven. Je to pro mě zkušenost do života, jiný pohled na fotbal," řekl Bičík.

Když v lednu opouštěl Liberec, nepředstavoval si, že s Mersinem skončí v turecké lize poslední. "Byli jsme druzí od konce a vstoupili do jara docela dobře. Pak jsme ale měli problémy se střílením gólů a naopak dostávali neskutečné góly po taktických chybách. U nás se to řeší odkopem na tribunu, tady se to snaží vyřešit fotbalově a dostáváme z toho góly," podotkl Bičík. "Propadali jsme se, pořád jsme měli ztrátu sedmi osmi bodů a pak už to bylo těžké dohánět," dodal.

Zranění po střetu s Drogbou

Závěr sezóny Bičíkovi ještě více zhořkl kvůli zranění prstu na ruce. Na začátku dubna se v zápase na hřišti Galatasaraye v souboji střetl s Drogbou, duel ještě dochytal, ale od té doby už mezi tyčemi nestál. Ve stejném utkání Bičík inkasoval od bývalého útočníka Chelsea gól lobem.

"Třikrát na mě Drogba v tom zápase šel sám, třikrát jsem to chytil. Bohužel jednou se ukopl, šel do skluzu a trefil mě do ruky. Vykloubil mi prst," posteskl si Bičík. "Nemůžu ho pořádně ohnout, mám poškozené kloubní pouzdro. Kdybych byl hráč v poli, můžu normálně hrát, ale takhle jsem na šest sedm týdnů mimo. Doktoři se snažili se mnou dělat všechno možné, ale tahle sezóna už pro mě skončila," doplnil Bičík.

Na spoluhráče koukal z tribuny

Poslední měsíc na spoluhráče jen kouká z tribuny. "Naše situace už byla daná před zápasem s Galatasarayem. Ale mrzí mě, že nemůžu chytat, od toho tady jsem," podotkl bývalý gólman Liberce, Plzně, Kladna a Sparty.

Když odhlédne od špatných výsledků Mersinu, turecké angažmá mu prý hodně dalo. "Je to zážitek zahrát si na stará kolena s Drogbou, Sneijderem nebo Kuijtem. Je tu úplně jiný pohled na fotbal. I na nás jako poslední tým tabulky chodí plný stadión, po městě vás všichni poznávají. Je to tu hodně divoké oproti Čechám, kde chodí dva tisíce lidí a jen nadávají," srovnal.

V Mersinu má ještě na rok smlouvu a po sestupu v žádném případě neutíká. Přesto zatím neví, zda zůstane. V druhé turecké lize se totiž výrazně snižuje kvóta pro cizince. "Je nás tu dvanáct cizinců a hrát mohou tři. Všechny nás můžou prodat. Ale v Turecku nikdo neví, co bude. Za čtrnáct dní se sejde prezidium a budou se řešit změny v managementu. Takže asi až potom bude jasněji," podotkl Bičík.

O návratu do Česka nepřemýšlí

I kdyby z Mersinu odešel, rád by zůstal v turecké lize. "Možná to ode mě bude znít blbě, ale ohlasy na mé výkony byly dobré. Nějaké jméno jsem si tu snad udělal. Kdyby byla nabídka do první turecké ligy, byl bych rád. O návratu do Čech jsem zatím nepřemýšlel, radši bych zůstal v cizině," řekl.

Reklama

Související témata: