Hlavní obsah

Odchod legendy. Hvězdný záložník Beckham ukončí po sezóně kariéru

Londýn

Bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace David Beckham ukončí po sezóně svou bohatou hráčskou kariéru. Informoval o tom ve čtvrtek server britské televizní stanice BBC.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Fotbalista David Beckham (vlevo) se rozhodl, že po sezóně ukončí kariéru.

Článek

Osmatřicetiletý záložník proslulý skvělou kopací technikou odstartoval svou kariéru v Manchesteru United, se kterým vybojoval šestkrát ligový titul. S Rudými ďábly také dvakrát triumfoval v FA Cupu a v roce 1999 i v prestižní Lize mistrů.

V roce 2003 odešel do Realu Madrid, kde strávil čtyři roky. S Bílým baletem se těšil z vítězství v La Lize a poté zamířil do zámořské MLS, kde hájil barvy Los Angeles Galaxy. Z kalifornského klubu si rovněž dvakrát odskočil na krátké hostování do AC Milán.

V lednu letošního roku pak někdejší kapitán Albionu tým Galaxy opustil a zamířil do Paris St. Germain. S francouzským celkem se dohodl na pětiměsíční smlouvě a pomohl mu k zisku mistrovského titulu.

Vizitka anglického fotbalisty Davida Beckhama:
Datum a místo narození: 2. května 1975, Londýn
Státní příslušnost: Velká Británie
Výška a váha: 183 cm, 77 kg
Post: záložník
Kariéra: Manchester United (1991-95), Preston North End (1995), Manchester United (1995-03), Real Madrid (2003-07), Los Angeles Galaxy (2007-08), AC Milán (2009), Los Angeles Galaxy (2009), AC Milán (2010), Los Angeles Galaxy (2010-12), Paris St. Germain (2013)
Reprezentace: 115 zápasů/17 gólů (první zápas 1. září 1996 proti Moldavsku)
Největší úspěchy: vítěz Ligy mistrů 1999, vítěz Interkontinentálního poháru 1999; 6x vítěz anglické ligy (1996-97, 1999-01, 2003), vítěz španělské ligy 2007, 2x vítěz americké MLS (2011-12), vítěz francouzské ligy (2013); 2x vítěz Anglického poháru (1996, 1999); čtvrtfinále MS 2002 a 2006, osmifinále MS 1998, účastník ME 2000 a 2004
Ocenění: nejlepší fotbalista Anglie 2003; státní vyznamenání důstojník Řádu Britského impéria (2003)
Rodina: ženatý, manželka Victoria, synové Brooklyn Joseph, Romeo James, Cruz David a dcera Harper Seven
Ostatní: dlouholetý anglický kapitán, proslul skvělou kopací technikou i disciplinárními prohřešky; i díky svatbě s bývalou členkou skupiny Spice Girls Victorií Adamsovou se stal jednou z nejznámějších a nejvlivnějších světových celebrit; chodil do přípravky Tottenhamu Hotspur, ale v červenci 1991 podepsal smlouvu se svým oblíbeným klubem Manchesterem United, kterému pomohl k řadě triumfů včetně vítězství v Lize mistrů v roce 1999; v létě 2003 přestoupil za více než miliardu korun do Realu Madrid, o čtyři roky později odešel do Los Angeles Galaxy a stal se jednou z hlavních hvězd americké MLS; kvůli větší šanci reprezentovat během přestávky MLS dvakrát hostoval v AC Milán, za národní tým naposledy nastoupil v říjnu 2009; sbírá autogramy, šperky a luxusní auta, po těle má více než dvě desítky tetování.

Beckham dostal nedávno od vedení PSG návrh na prodloužení smlouvy, ten však nepřijal. "Děkuji vedení pařížského klubu, že mi nabídlo novou smlouvu, ale myslím, že přišel pravý čas se rozloučit a skončit na vrcholu," uvedl v prohlášení Beckham.

Za anglickou reprezentaci odehrál 115 zápasů, což je rekord pro hráče v poli. "Být kapitánem Anglie považuji za jeden z vrcholů kariéry," řekl záložník. Shodou okolností oznámil konec kariéry jen týden poté, co se rozhodl skončit dlouholetý trenér United Alex Ferguson, pod jehož vedením vstoupil Beckham do velkého fotbalu.

"Kdyby mi někdo, když jsem byl malý kluk, řekl, že budu získávat trofeje s mým milovaným Manchesterem a budu reprezentačním kapitánem, nevěřil bych mu. Měl jsem velké štěstí, že se mi podařilo splnit všechny tyhle sny," uvedl Beckham, který byl řadu let nejlépe vydělávajícím fotbalistou světa. Podle Sunday Times je záložník s majetkem v hodnotě 165 miliónů liber (pět miliard korun) nejbohatším britským sportovcem.

Neville: Konec jedné éry a generace

"Když se podívám, že během jednoho týdne skončil také Sir Alex Ferguson a Paul Scholes... Všechno to byly velké postavy posledních 20 let anglického fotbalu. Je to konec jedné éry a generace," řekl Beckhamův bývalý spoluhráč Gary Neville.

Podle Nevilla dokázal Beckham díky slávě změnit fotbal. Podobně mluví o záložníkovi i švédský kouč Sven-Göran Eriksson, který Beckhama vedl v anglické reprezentaci. "Skvělý člověk a fotbalista a pravděpodobně největší sportovní hvězda na světě. Kdekoli na planetě řeknete jméno David Beckham každý bude vědět, o koho jde," prohlásil. "Pamatuji si, že kamkoliv jsme tehdy s Anglií přijeli, vždycky všechny zajímal jen Beckham," uvedl.

Současný kouč Anglie Roy Hodgson doufá, že Beckham zůstane u fotbalu. "David má talent na všechno a určitě ho teď bude spousta lidí lákat, aby podpořil jejich projekty. Proto doufám, že i nadále se bude věnovat fotbalu. Jeho charisma a skvělá minulost by nám určitě pomohly," řekl.

Beckham zakončí kariéru 26. května ligovým zápasem na hřišti Lorientu. Jméno francouzského celku zmátlo několik fanoušků, kteří si mysleli, že Paris St. Germain se představí na hřišti Leytonu Orient z třetí anglické ligy. "Už nám kvůli tomu pár lidí volalo, ale Beckhamův poslední zápas opravdu není proti nám," napsal klub na Twitteru. "Nicméně ti, se kterými jsem mluvil, byli úplně mimo," uvedl mluvčí Orientu.

Reklama