Hlavní obsah

VIDEO: Dojemné loučení legendy. Merci, Paris, řekl Beckham po posledním zápase

Paříž

Pompézním ohňostrojem oslavili fotbalisté Paris St. Germain zisk francouzského titulu a zároveň se v závěrečném domácím utkání rozloučili s anglickou hvězdou Davidem Beckhamem. Osmatřicetiletý záložník odehrál v sobotu proti Brestu nejspíš poslední zápas v kariéře. Francouzské šampióny ještě čeká příští neděli utkání v Lorientu, kvůli tamní umělé trávě ale Beckham nejspíš tento duel stráví jen na lavičce.

Dojemné loučení Davida Beckhama

 
Článek
Fotogalerie

"Ještě jsme se nerozhodli, ale myslím, že hrát nebude. Pojede s týmem, ale umělá tráva není pro hráče v jeho věku ideální," uvedl kouč Carlo Ancelotti po vítězství 3:1 nad posledním týmem tabulky. Beckham, který oznámil konec kariéry ve čtvrtek, odehrál proti sestupujícímu Brestu 80 minut. Přihrál z rohového kopu na druhý gól, sám se mezi střelce nezapsal.

"Říkal jsem před zápasem Davidovi, že já jsem dal ve svém posledním utkání dva góly. Povídal jsem mu, že se mu to třeba taky povede. Ale možná není tak dobrý jako já," žertoval někdejší záložník AC Milán a AS Řím. "Fotbalu bude chybět, protože se vždycky choval příkladně. Byl skutečný profík. Dneska zažil fantastický večer, bude mít pěkné vzpomínky," dodal.

Než Beckham opustil hřiště, přišli se k němu do středu rozloučit spoluhráči včetně gólmana Salvatoreho Sirigua. Když přenechával s netypicky rozvrkočeným účesem své místo v záloze Ezequielu Lavezzimu, neubránil se bývalý kapitán anglické reprezentace slzám. Diváci mu aplaudovali vestoje. Mezi 45 tisíci diváky v hledišti slzela i Beckhamova matka Sandra.

"Končit před takovýmhle publikem a mezi takovými hráči, to je něco mimořádného," uvedl bývalý hráč Manchesteru United a Realu Madrid. Emoce prý začaly pracovat už dříve během zápasu. "Tak dvacet minut předtím jsem na to začal myslet a pak se dalo těžko soustředit. Bylo to náročné."

Loučil se jako kapitán, odejde jako šampión

Po lednovém příchodu do Paříže po odchodu z Los Angeles Galaxy odehrál deset zápasů a celkem 14 utkání, z toho pětkrát nastoupil v základní sestavě. V sobotu dokonce navlékl kapitánskou pásku.

"Chci tu poděkovat všem. Bylo to něco výjimečného završit kariéru právě tady. Lepší už to být nemohlo. Chovali se tu ke mně, jako bych tady hrál deset let," prohlásil populární fotbalista. "Nastal ten pravý čas. Dosáhl jsem všeho, čeho jsem mohl. Chtěl jsem odejít jako šampión," řekl Beckham, kterému při nástupu na pódium zahrála slavná píseň Hello, Goodbye od Beatles. "Merci, Paris," řekl hráč. "Mrzí mě, že odcházím, ale díky."

Po 22 fotbalových letech se chystá pár měsíců odpočívat a užívat si rodinu. Rád by prý zůstal spojen s PSG, jehož katarský šéf mu nabízí funkci ve vedení klubu.

Fotbalisté PSG si zajistili první titul po devatenácti letech v předchozím kole výhrou 1:0 v Lyonu. V sobotu v Parku princů převzali vítěznou trofej, řada z nich si při té příležitosti na zápas nechala obarvit hlavu francouzskou trikolórou.

Reklama

Související témata: