Hlavní obsah

VIDEO: Lička byl u Beckhamovy rozlučky. Byl to silný zážitek, přiznal

Brest

Fotbalista Mario Lička vstřebává v Brestu zklamání ze sestupu z francouzské ligy, v sobotu mu aspoň trochu zvedla náladu účast při rozlučce Davida Beckhama s kariérou. Jednatřicetiletý ostravský rodák byl na hřišti u toho, když hvězdný Angličan naposledy nastoupil v dresu Paris St. Germain před domácími fanoušky. Brest v Parku princů prohrál 1:3, Lička si přesto odnesl nezapomenutelné zážitky.

Dojemné loučení Davida Beckhama

 
Článek

"Bylo to krásné, navíc umocněné tím, že slavili i mistrovský titul. Prostě velkolepá oslava. Do hlediště dorazily různé osobnosti včetně bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Byl to silný zážitek, okamžik, na který nezapomenu," řekl v rozhovoru s ČTK Lička.

Potěšilo ho, že mohl být u loučení anglické hvězdy s pařížským publikem. "Zahrál jsem si proti němu poprvé a také naposledy," podotkl s úsměvem záložník Brestu. "Ale vyměnil bych to za to, kdybychom mohli zůstat v první lize. To bych klidně u toho jeho loučení chyběl," uvedl.

V Parku princů podle něj od začátku panovala sváteční atmosféra. Vrchol večera nastal, když Beckham deset minut před koncem střídal. "Já to samozřejmě na hřišti v zápalu boje až tolik nevnímal. Ale manželka, která seděla u televize, říkala, že když už Beckham věděl, že bude střídat, měl pomalu slzy na krajíčku. Pak povstal celý stadión, dojatí byli i někteří jeho spoluhráči," uvedl Lička.

Sám s Beckhamem prohodil několik slov. "Samozřejmě před zápasem jsme si jako obvykle podali ruku. Potom jsem mu stejně jako všichni z týmu pogratuloval k jeho kariéře," prohlásil.

Se spoluhráči po zápase marně usilovali o to, aby si Beckham s někým z nich vyměnil dres. "Bohužel měli nové dresy na příští sezónu, takže si ho nikdo z nich nemohl s námi vyměnit. Škoda, byl by to velice cenný suvenýr," podotkl Lička s úsměvem.

Prodloužení smlouvy by se Lička nebránil

Připustil, že podobné loučení by chtěl zažít asi každý fotbalista. "Ale myslím, že to nebyla úplně poslední Davidova rozlučka. Větší část kariéry strávil například v Manchesteru United, takže myslím, že ho ještě něco čeká na Old Traford," přemítal Lička.

Sám nyní vstřebává zklamání ze sestupu. Brest přitom nezačal sezónu špatně. "První půlrok byl jakž takž dobrý. Uhráli jsme 25 bodů a měli pět bodů náskok na sestupujícího. První problémy přišly na začátku ledna, pak se krize prohlubovala a pak už jsme se z ní těžko dostávali," řekl Lička, který v roce 2004 vyhrál s Ostravou český titul.

"Titul byl jeden z nejlepších zážitků v kariéře, sestup patří naopak k těm nejhorším. Zklamaní jsme hodně, je to špatná, ale cenná zkušenost," podotkl trojnásobný reprezentant.

Přitom když do Francie v roce 2010 přišel, Brest jako nováček ligu vedl. Pak začal doplácet na to, že podmínky v klubu nejsou ideální. "Musím přiznat, že ty podmínky v tréninkovém centru jsou katastrofální. Máme jen jedno tréninkové hřiště. Na konci roku pořádně nemáme kde trénovat a leden únor nás vždy potká útlum. První dvě sezóny jsme to ještě překonali, do třetice to nevyšlo. Klub se musí zlepšit," řekl Lička.

V Brestu mu v červnu vyprší smlouva a sám neví, jaká bude jeho budoucnost. Klub čeká na nového prezidenta. "Teď je to na mrtvém bodě. Rozhodně ale po sestupu neutíkám, jsem otevřený ke všemu. Vždy záleží na tom, jaké bude mít klub ambice, jestli to budou chtít někam posunout. V Brestu jsme s manželkou spokojeni, takže když mi nabídnou prodloužení smlouvy, nebráním se tomu," dodal Lička.

Reklama

Související témata: