Hlavní obsah

Jun si užívá svůj první rakouský titul a s Austrií chce double

Vídeň

Český fotbalista Tomáš Jun si užívá bouřlivé oslavy svého prvního titulu v rakouské lize, který si Austria Videň zajistila po středeční výhře 4:0 nad Mattersburgem. Třicetiletý ofenzivní hráč by rád výbornou sezónu za týden korunoval také ziskem poháru.

Článek

Austrii ve středečním předposledním kole stačil k jistotě prvního titulu po sedmi letech bod, ale utkání s Mattersburgem skončilo exhibicí domácích. "Po deseti minutách to bylo 3:0, krásný zápas, plný stadión, takže jsme si to užili," řekl v rozhovoru s ČTK Jun, jenž k výhře přispěl svou jubilejní desátou ligovou branku v ročníku.

Těší ho, že se ve čtvrté sezóně v Austrii dočkal vytouženého ligového vítězství. "Už jsem byl druhý, dokonce se 75 body, což bylo hodně smutné. Teď to čtvrtý rok vyšlo a jsem šťastný, že se mi také osobně dařilo. Dal jsem hodně gólů a na dost jsem přihrál, takže jsem se o to velkým dílem zasloužil," uvedl Jun.

Vídeňský tým ziskem 82 bodů už před závěrečným kolem překonal rekord soutěže. Nasbíral o bod více než Sturm Štýrský Hradec v ročníku 1997/98. "Ta sezóna je fantastická, udělali jsme všechny možné rekordy, v historii rakouské ligy jsme mistři s největším počtem bodů a neprohráli jsme jediný zápas venku. Radost je velká a hlavně máme ještě šanci na double," připomněl pohárové finále s Paschingem.

"Máme třetiligového soupeře, takže ho nesmíme podcenit. Papírově to vypadá jednoduše, ale vyřadili Rapid i Salcburk, takže lehký zápas to nebude. Pokud by se získal double, tak ta sezóna dostane ještě větší náboj," řekl desetinásobný reprezentant.

Oslavy 24. titulu v historii klubu byly bouřlivé. "Dvanáct tisíc lidí se seběhlo na hřiště a nám na tribuně předali pohár. Po oslavě v šatně s vířivkou, šampaňským, pivem atd. se pokračovalo do města na diskotéku a do baru. Skončilo se až v poledních hodinách. Dnes odpoledne sice máme mít trénink, ale myslím, že z něho moc nebude a spíš se jenom sejdeme."

Premiérovým ligovým titulem v zahraničí doplnil Jun svou sbírku pěti mistrovských triumfů v dresu Sparty. "Trošku mi to připomíná titul z roku 2005, kdy jsem byl nejlepší střelec ligy a také jsem se o to dost přičinil," připomněl bývalý hráč Teplic, Jablonce, Trabzonsporu nebo Besiktase, který očekává další vlnu velkých oslav.

S Austrií by se také rád v létě probojoval z předkola Ligy mistrů do základní skupiny. "To je taková třešnička. Záleží na tom, jakého dostaneme soupeře a uvidíme, jak bude všechno probíhat. Popereme se o to, bylo by určitě krásné zahrát si Ligu mistrů," doplnil Jun.

Reklama