Hlavní obsah

Titul jsme zapíjeli dva dny, teď chceme ještě pohár, prozradil útočník Austrie Jun

Vídeň/Praha

Třicetiletý útočník Austrie Vídeň Tomáš Jun se dočkal po pěti sparťanských i rakouského titulu. Teď by rád získal i double, finále Rakouského poháru ho čeká ve čtvrtek. Největší oslavy prý už má za sebou. Rakouští šampiónu prý pili dva dny v kuse, protože v nedělním posledním ligovém kole v Salcburku už jim o nic nepůjde.

Foto: ČTK

Tomáš Jun v dresu Austrie se raduje z branky.

Článek

Austria je mistrem. Dá se první rakouský titul srovnat s pěti sparťanskými?

Mám z toho nádherný pocit, sezóna byla pro mne i celý tým fantastická. Dosáhli jsme skvělého úspěchu. Ještě ale není konec. Musíme se připravit především na čtvrtek, kdy hrajeme finále Rakouského poháru s Paschingem. Chceme získat double, abychom sezónu náležitě vyšperkovali. Doma jsem ho uhrál v roce 2007 se Spartou.

Jak se slaví titul v Rakousku? Prý už před koncem zápasu s Mattersburgem teklo na lavičce pivo a šampaňské...

My jsme vedli brzy 3:0, třetí branku jsem dával ve 12. minutě. Chvíli před koncem, to už jsme vedli 4:0, jsem odšpuntoval jedno šampaňské a stříkal po trenérech, spoluhráčích a ostatních na lavičce. Euforie byla obrovská, Vždyť Austria čekala na titul od roku 2006. Bylo to nádherné, plné emocí. Pro mě to má ještě větší cenu v tom, že jsem zkompletoval sbírku rakouských medailí, od stříbra přes bronz až po zlato.

Slaví se v Rakousku titul bouřlivěji než v Česku?

Je to podobné, ale v Austrii to bylo pikantnější, protože se na něj čekalo tak dlouho. Ve Spartě byl titul povinností, takže ty další a další už člověk tolik neprožíval, i když to je vždycky krásné. Se spoluhráči jsme slavili dva dny v kuse, osmačtyřicet hodin jsem nespal. Až v pátek jsem pospal. Navíc Austria překonala všemožné ligové i vlastní rekordy.

V neděli ještě hrajete na trávníku největšího rivala Red Bullu Salcburk...

Titul máme jistý. Povedlo se to, co jsme si přáli, abychom v Salcburku už o nic nehráli a bylo hotovo. Lze předpokládat, že trenér prostřídá sestavu. Určitě tam nebudeme chtít udělat ostudu, i když nám už o nic nejde.

Jakou máte dosud gólovou a přihrávkovou bilanci v lize?

Deset gólů a čtrnáct asistencí. Těch deset gólů beru jako svůj standard, protože nehraji hrotového útočníka. Ale nijak zvlášť jsem za góly nešel, bylo jedno, kdo je dá, hlavně, když vyhrajeme. V asistencích jsem nejlepší.

Slavili s vámi i fanoušci?

Jestli myslíte oslavy ve městě, tak ty jsou plánované na úterý. Z balkónu Radnice jim zamáváme a oslavíme to. Chystá se velká party, protože Vídeň si titulu považuje. Austria má čtyřiadvacátý titul, Rapid o tři víc a fandí mu i více lidí. Rapid za námi skončil třetí o osmadvacet bodů. Vzhledem ke čtvrtečnímu pohárovému finále bude z naší strany oslava už decentní.

V Austrii jste podepsal na další rok. Už přemýšlíte o nové sezóně?

Po finále pojedu domů, protože už 17. června začíná příprava na novou sezónu. Čekají nás předkola Ligy mistrů a my bychom rádi do skupiny. Teď toužím po odpočinku, ale ve Spartě jsem zažil, co to je Liga mistrů, takže se na ni těším.

Reklama