Hlavní obsah

Německý fotbalový sudí prý ovlivňoval zápasy

PRAHA

Veliký skandál se rýsuje v Německu. Tamním fotbalovým děním hýbe případ rozhodčího Roberta Hoyzera, který měl údajně ovlivňovat zápasy. Konkrétně se jedná o utkání německého poháru mezi SC Paderborn a Hamburkem. Kontrolní komise svazu už zahájila vyšetřování aféry. Hoyzer údajně sázel na některé zápasy, které následně sám řídil. Mohl je tedy podle potřeby manipulovat.

Článek

Podle poznatků předsedy kontrolní komise německého fotbalového svazu Horsta Hilperta se jednalo o zápas 1. kola Klubového poháru mezi SC Paderborn a Hamburkem. Ten 21. srpna 2004 vyhráli domácí 4:2. Fotbalisté z přístavního města vedli už 2:0, přesto jako favorit podlehli. Důvodem mohly být i dva Hoyzerem přísně nařízené pokutové kopy ve prospěch Paderbornu. Sudí navíc vyloučil hráče Hamburku Emile Mpenzu, který jej prý urážel.

Jsou zápasy v Bundeslize ovlivňovány?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Už po zápase napsaly hamburské noviny Morgenpost, že Hoyzer měl domácím během poločasu říct:" Hrajte takhle dál, zbytek vyřídím já."

Sportovní ředitel Hamburku Dietmar Beiersdorfer se v rozhovoru pro sport1.de nechal slyšet, že celou událost nenechá jen tak. "Vše necháme prozkoumat a pak podnikneme civilněprávní kroky proti rozhodčímu Hoyzerovi."

Blesková náhrada v Bundeslize

Podle výkladu svazu není po prvním přezkumu následná oprava údajně zmanipulovaných výsledků hry možná, jak říkají svazové řády. Těžko by se také výsledek měnil, Paderborn v dalším kole vyřadil Duisburk a až v osmifinále vypadl po penaltovém rozstřelu s Freiburgem.

Co se týká dalších zápasů, které mohly být ovlivněny, není vyšetřování zatím u konce. Přitom v neděli měl Hoyzer působit jako čtvrtý rozhodčí během zápasu Bundesligy mezi Hannoverem a Leverkusenem. Místo něj bleskově svaz nominoval Norberta Grudzinskiho z Hamburku.

Případem je vedení Bundesligy hluboce otřeseno. "Je to politováníhodný omyl, který nesmí být v žádném případě omluven," uvedl prezident německého fotbalového svazu Theo Zwanziger. "Jsem nesmírně rád, že Horst Hilpert v koordinaci s šéfem rozhodčích Volkerem Rothem ihned reagovali. Podle mých informací se jedná o ojedinělý případ," dodal Zwanziger.

V pátek se o případu dozvěděl i prezident soutěže Werner Hackman. "V zájmu čisté ligy" žádá rychlé vysvětlení všech možných případů ovlivnění utkání německé nejvyšší soutěže.

Hoyzer bleskově složil funkci

Pětadvacetiletý rozhodčí mezitím bleskově oznámil, že přestává být rozhodčím a vystoupil také ze svého klubu, Herthy Berlín. Berlíňan Hoyzer byl od počátku ročníku 2002/03 na listině bundesligových sudí. Rozhodoval 12 duelů druhé nejvyšší soutěže, několik zápasů ligového poháru a také nižších soutěží.

Tiskový mluvčí Německého fotbalového svazu Harald Stenger uvedl: "Ze strany svazu nevzniklo žádné zbrzdění případu. Ve středu jsme se o podezření dozvěděli a ihned reagovali," řekl Stenger.

Předseda kontrolní komise Hilpert už v pátek odpoledne podezřelého sudího před svědky vyslechl. Hoyzer ale žádné bližší údaje neuvedl a obvinění se brání. Po svém vystoupení z oddílu prý navíc nepodléhá disciplinárnímu řádu svazu. V rozhovoru s Volkerem Rothem, předsedou komise rozhodčích obvinění popřel. Přesto byl na pondělí pozván na zasedání předsednictva svazu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články