Hlavní obsah

Jarošík: Začínám v Chelsea úplně od nuly

PRAHA/LONDÝN

Třikrát se fotbalista Jiří Jarošík po svém přestupu do Chelsea představil v dresu londýnského klubu, při víkendovém zápasu s Portsmouthem na něj ale zbylo jen místo na lavičce. "Jsem realista, tady je kádr našlapaný a na hřiště se nedostane řada velkých hráčů," ohlíží se za utkáním bývalá opora moskevského CSKA.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík

Článek

Za Chelsea jste nastoupil třikrát, ale v sobotu jste zůstal jen na lavičce. Mrzí vás to? Když už jsem byl k zápasu nominován, tak jsem si chtěl aspoň chvilku zahrát. Ale jsem realista, tady je ten kádr našlapaný a na hřiště se nedostane řada velkých hráčů. Nedá se nic dělat, musím být trpělivý.

V CSKA Moskva se kolem vás točila hra, byl jste ústřední postavou. V Chelsea je vaše pozice úplně jiná... To je pravda, ale počítal jsem s tím. Začínám tady úplně od nuly, ale jsem šťastný, že můžu být v takovém klubu.

Kdo je největší konkurent na vašem postu? Francouz Makelele? Tak se to říct nedá. Všichni střední záložníci. Je tady na každý post obrovská konkurence, všichni hráči jsou výborní. Ze zálohy mě fascinuje Nizozemec Robben. Na to, že je mu teprve jednadvacet, hraje fantasticky a je radost se na něj dívat.

V čem je největší rozdíl mezi Chelsea a CSKA? Právě v tom kádru, to se nedá srovnávat. A pak v atmosféře. Na Stamford Bridge je pokaždé vyprodáno, fandí se super. V Rusku chodilo na naše domácí zápasy tak dvanáct až patnáct tisíc lidí.

Jak si zvykáte na nové prostředí? Pomalu to všechno poznávám. Kluci v mančaftu i realizační tým mě přijali skvěle, říkají mi Jiri. Mám tady Petra Čecha, který mi se vším pomáhá, a můžu se obrátit i na Rusa Smertina, se kterým se taky dobře domluvím.

S čím vám nejvíc pomáhá Petr Čech? Třeba mi dělal tlumočníka při rozhovorech, občas mě vozí autem, asistoval mi u zřizování konta... Jsou to takové základní věci, které si kvůli jazykové bariéře zatím sám zařídit neumím.

Co už umíte anglicky? Pár fotbalových výrazů, taky nějakou tu nadávku, ale od příštího týdne se budu pravidelně učit, abych tady nebyl za pitomce.

Už jste si vybral bydlení? Ještě ne. S přítelkyní už jsme se byli na pár místech podívat a rozhodujeme se, jestli najdeme bydlení v centru nebo někde na kraji města.

Setkal jste se s ruským majitelem klubu Romanem Abramovičem? Po přestupu jsme měli uvítací oběd, kterého se zúčastnil on, trenér Mourinho, Petr a já. Chodí i po zápasech do kabiny, ale jen jsme se pozdravili.

Reklama

Související témata: