Hlavní obsah

Skandál v bundeslize rozpoutali rozhodčí

PRAHA

Čtveřice fotbalových rozhodčích stojí za rozpoutáním největšího skandálu v německé bundeslize za 34 let. Na podezřelé jednání svého kolegy Roberta Hoyzera, který čelí obvinění z ovlivňování výsledků, upozornilo minulou středu předsedu komise rozhodčích Volkera Rotha kvarteto berlínských sudích.

Článek

Z jejich dnešního prohlášení vyplývá, že Hoyzerovi kolegové cítili na základě různých náznaků i konkrétních výpovědí podezřelého sudího povinnost informovat o podezřelých praktikách, "které mohou eventuálně poškodit fotbal a sbor rozhodčích jako takový".

Podpisy připojili sudí Lutz Michael Fröhlich, Manuel Gräfe, Olaf Blumenstein a Felix Zwayer, který také coby asistent měl v nedávné minulosti přijmout a v zápětí ukončit telefonický hovor, ve kterém byl vyzván ke zmanipulování zápasu. Podle německých zdrojů už dva z jmenovaných rozhodčích byli předvoláni kontrolní komisí jako svědci.

Pětadvacetiletý Hoyzer je podezřelý, že ovlivnil celou řadu zápasů, na které byly vypsány obzvlášť vysoké kurzy, a sám na ně údajně sázel. Na Hoyzera padl stín podezření kvůli utkání prvního kola Německého poháru, v němž loni v srpnu Paderborn překvapivě porazil Hamburk 4:2. Sudí v prvním poločase vyloučil hamburského útočníka Emila Mpenzu za to, že jej napadl, a navíc odpískal dvě penalty ve prospěch Paderbornu.

V souvislosti s aférou už se začaly objevovat první námitky klubů proti výsledkům zápasů, které Hoyzer řídil. V pondělí požádal Hamburk o anulování šokující pohárové prohry s třetiligovým Paderbornem, v úterý oficiální protest proti výsledku podal na svazu i druholigový Fürth, který v září prohrál utkání v Duisburgu. Jedinému gólu tehdy předcházela evidentní ruka domácího útočníka Petera van Houdta, kterou Hoyzer neodpískal. "Je to reakce na obvinění rozhodčího, kterého na zápas nasadil svaz," napsal klub na svých webových stránkách.

Už ve čtvrtek předstoupí šéf rozhodčích Roth před 44 sudí první a druhé bundesligy na mimořádném zasedání ve Frankfurtu a hodlá na něm žádat od svých podřízených podepsání takzvaného kodexu cti. Kdo autogram nepřipojí, neměl by být podle Rothova vyjádření pro list Bild zanesen na listinu rozhodčích. "Nepřistoupím na nějaké tutlání. Škody jsou obrovské," řekl Roth.

Reklama