Hlavní obsah

Prezident Dynama: Havlát nás podvedl, hrát nebude

PRAHA

Martin Havlát asi hned tak hokejistům Znojma nepomůže. Jeho odchod z Dynama Moskva totiž podle tvrzení ruské strany odporoval úmluvě a klub za něj po Znojmu požaduje odstupné. V rozhovoru pro list Sport Express to řekl prezident Dynama Moskva Anatolij Charčuk s tím, že Havlát měl v klubu smlouvu do konce dubna. Hráčův agent Josef Machala ale tvrdí, že to není pravda.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Martin Havlát při tréninku české hokejové reprezentace - archivní foto

Článek

Tvrzení obou stran stojí proti sobě. "Nebylo příjemné v českém tisku číst, když znojemský prezident Vlasák i Havlát sám říkali, že smlouva byla na dva měsíce. Je to lež. Havlát s námi podepsal smlouvu do konce dubna," uvedl Charčuk.

Kdo má ve sporu pravdu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Machala ale dál trvá na tom, co prohlásil, když hráč náhle na začátku ledna Dynamo opustil. "Smlouva byla do ledna. Víc k tomu nechci říct, brzy vyjde najevo, jak to bylo," řekl dnes ČTK. V pondělí se vrátil z Moskvy, kde jednal o Havlátově budoucnosti. "Jsme v klidu," dodal agent s tím, že celá záležitost je na dobré cestě. Transferkarta prý přijde, otázka je však kdy.

Zástupci Dynama jsou naštvaní

Zástupci moskevského klubu jsou naštvaní. "Havlát si klidně odjel, aniž by něco někomu řekl. Kdyby on, nebo jeho agent podali stížnost a do dvou týdnů ji nikdo neprojednal, pak mohl být kontrakt zrušen. Ale od Havláta jsme nic nedostali," dušoval se Charčuk.

Smlouvu by podle něj mohl útočník předčasně zrušit jen ve dvou případech. Kdyby začala NHL, nebo kdyby si v zápase za Dynamo obnovil zranění třísel, které juniorského a seniorského mistra světa sužovalo v říjnu. Jiné možnosti nepřipadají podle smlouvy v úvahu.

Prezident Dynama rovněž uvedl, že klub poslal českému svazu stížnost. "Jeho transferkarta je u nás a do vyřešení všech otázek nesmí nenastoupit v žádné nejvyšší soutěži," uvedl Charčuk. Klub za Havláta požaduje odstupné. O tom ale Machala nechce ani slyšet. "Odstupné? Nesmysl. Klidně s tím půjdeme před IIHF (Mezinárodní hokejovou federaci)," uvedl.

Jiná situace než u Málka

Do sídla svazu žádný dopis nepřišel. "Nevidím žádný důvod, proč by nám někdo měl něco posílat. Záleží na tom, jestli je hráč pod smlouvou. V případě, že ano, je to otázka dvou klubů, my do toho nemáme co vstupovat," řekl ČTK generální sekretář svazu Martin Urban.

Jiný byl nedávný případ gólmana Romana Málka, jenž rovněž zažehl spory mezi českou a ruskou stranou. "Tehdy jsme se do toho vložili. Magnitogorsk vypověděl Málkovi smlouvu a pak chtěl odstupné. V klubu pak přišli na to, že to byla jejich chyba," vysvětlil Urban.

Znojmo hvězdě, která v zámoří patří Ottawě, příliš pomoci nemůže. "Martin přišel před čtrnácti dny s tím, že u nás chce trénovat a hrát. Upozornil jsem ho, že za něj žádné odstupné platit nehodlám. Odvětil, že všechno vyřídí se svým agentem," poznamenal pro server hokej.cz prezident klubu Jaroslav Vlasák. Podle jeho odhadu to vypadá tak, že Havlát bude do konce sezóny jen trénovat. Na vyřešení problémů mají všichni jen necelý týden, v pondělí 31. ledna totiž v Česku končí přestupní termín.

Reklama

Související témata: