Hlavní obsah

Rozhodčí Hoyzer prý spolupracoval s chorvatskou mafií

Skandál s německým fotbalovým rozhodčím Robertem Hoyzerem nabral nový rozměr, neboť podle časopisu Stern udržoval sudí údajně pravidelné kontakty s chorvatskou mafií. Pětadvacetiletý Hoyzer je podezřelý, že ovlivnil nejméně pět utkání nižších ligových soutěží či Německého poháru. "Tyto poznatky máme také," potvrdil agentuře SID mluvčí německého svazu Harald Stenger.

Článek

V podvečer pak svrchovaný fotbalový orgán v Německu podal na Hoyzera dokonce trestní oznámení. Podle oficiálního prohlášení je cílem svazu vedle pokračujícího šetření kontrolní komise uvést do pohybu také státní orgány, které mají větší pravomoci než fotbalové orgány.

Hoyzer prý ovlivnil zápasy, na které byly vypsány obzvlášť vysoké kurzy, a sám na ně také sázel. Svazové funkcionáře na jeho podezřelé počínání upozornili čtyři jeho kolegové.

Hoyzer se zatím k nařčení ze spojení s chorvatskou mafií nevyjádřil, už dříve však všechna obvinění popřel a trvá na své nevině. I když v pátek oznámil, že dobrovolně opustí sbor rozhodčích, dnes se rozhodl od tohoto kroku upustit a přešel do útoku.

"Prohlášení o odchodu, které v pátek ve Frankfurtu podepsal, jsme napadli, považujeme je za neplatné. Svaz ho k podpisu přiměl pod nátlakem a náš mandant nedostal ani kopii," uvedla právní kancelář Holthoff-Pförtner, která Hoyzera zastupuje. Případ převzalo státní zastupitelství v Berlíně, odkud rozhodčí pochází.

Němci se obávají, že aféra může vážně poškodit pověst země před mistrovstvím světa, které příští rok uspořádají. "Pro šampionát je to katastrofa. Informace o tom se určitě dostanou i do nejzapadlejšího kouta světa," řekl legendární fotbalista a předseda organizačního výboru Franz Beckenbauer.

Reklama

Související témata: