Hlavní obsah

Talent z Arménie v centru pozornosti. O Mchitarjana se přetahují Dortmund s Liverpoolem

Je mu teprve 24 let, po velmi úspěšné sezóně v dresu Šachtaru Doněck se však z arménského ofenzivního záložníka Henrika Mchitarjana stalo hodně cenné zboží. O rodáka z Jerevanu se přetahuje několik evropských velkoklubů, nejvážnější zájem projevují Liverpool a Dortmund. Finalista Ligy mistrů hledá náhradu za Maria Götzeho, Reds zase chtějí zkvalitnit záložní formaci a vrátit se na výslunní Premier League.

Foto: Profimedia.cz

Střídání útočníků? Henrika Mchitarjana (vlevo) by rádi přivedli do Dortmundu. V takovém případě by nejspíš odešel Robert Lewandowski.

Článek

Mchitarjan má za sebou vynikající ročník - spoluhráč českého fotbalisty Tomáše Hübschmana nastoupil do 41 zápasů, v kterých vstřelil 27 gólů. Dokázal si udržet stabilní výkonnost a svými schopnostmi zaujal i v Lize mistrů, se Šachtarem také vyhrál ukrajinskou ligu.

Anglický tisk dlouhodobě píše o zájmu Liverpoolu, který potřebuje nutně posílit ofenzivu. Zvláště poté, co uruguayskému útočníkovi Luisi Suárezovi zbývá ještě šestizápasový distanc, který si přenese do nové sezóny. Dortmund zase Mchitarjana sledoval už ve vzájemných podzimních duelech základní skupiny Ligy mistrů.

Funkcionáři finalisty letošního ročníku Champions League sice dali v posledních dnech jasně najevo, že v mužstvu zůstane polský kanonýr Robert Lewandowski, ale v Dortmundu zatím fanoušky aktivitou na přestupním trhu příliš nepotěšili. Dosud přišel jen obránce Sokratis z Brém, na další akvizice příznivci Borussie čekají.

Cena? 25 miliónů eur

„Ještě usilujeme alespoň o tři fotbalisty, kteří mají opravdu vynikající výkonnost," tvrdí manažer Dortmundu Michael Zorc. A jednou z vytipovaných posil má být právě Mchitarjan - Borussia již prý chystá nabídku ve výši 25 miliónů eur. V Doněcku se jednání nebrání. „Zvážíme všechny nabídky, které klub obdrží," tvrdí výkonný ředitel Šachtaru Sergej Palkin.

Čtyřiadvacetiletý Henrik Mchitarjan zatím nechce o svém případném transferu mluvit. „Je hezké vidět a poslouchat, jaké týmy projevují zájem. Ovšem mám ještě dva roky smlouvu se Šachtarem, což je třeba respektovat a chovat se jako profesionál," tvrdí arménský střelec. Sám se přitom jako profesionál minulý týden nezachoval - scházel totiž na zahájení letní přípravy, za což dostal tučnou pokutu.

Reklama