Hlavní obsah

Dva fotbalisté v Německu přiznali úplatek

FRANKFURT NAD MOHANEM

Kapitán třetiligového německého klubu Paderborn Thijs Waterink se zapletl do korupčního skandálu v německém fotbale. Nizozemský hráč před srpnovým pohárovým zápasem proti bundesligovému Hamburku převzal 10 000 eur. Po pondělním druholigovém utkání s Chotěbuzí přiznal korupční jednání i brankář Drážďan Ignjac Krešič, jenž prý před rokem a půl inkasoval od "třetí osoby" dokonce 15 000 eur.

Článek

Zápas Paderbornu s Hamburkem skončil překvapivým vítězstvím outsidera 4:2. Hamburk v poločase vedl 2:0, ale pak přišly dvě sporné penalty a vyloučení jeho hráče a Paderborn vyhrál. Zápas řídil rozhodčí Robert Hoyzer, který nedávno přiznal, že od Chorvatů ovládajících sázkové trhy přijal peníze za ovlivnění nejméně čtyř utkání.

Právě před tímto utkáním peníze přijal i Waterink. "Neznámý muž mu dal deset tisíc eur a požádal ho, aby o speciální prémii řekl i zbytku týmu. Nakonec jim to prozradil až po zápase a každému z nich dal 500 eur," řekl prezident klubu Wilfried Finke, který až do vyšetření případu hráče suspendoval.

Krešiče zainteresovali zřejmě jeho krajané

Podle šéfa Paderbornu však není jisté, zda šlo o úplatek. Waterink podle něj mohl odměnu chápat jako zvláštní prémii za vítězství. "Fakt, že ty peníze přijal, mohu vysvětlit jen jako jeho naivitu. Na jeho jednání mohl mít vliv i stres před pohárovým zápasem," uvažoval Finke. "Myslím, že tyto peníze mohou být jen špičkou ledovce," dodal ke korupční aféře, která v těchto dnech otřásá německým fotbalem.

Náhradní brankář Drážďan Krešič se přiznal, že inkasoval peníze po vítězství v regionální lize nad týmem Preussen Münster. Osmatřicetiletý Chorvat neprozradil, kdo mu částku 15 000 eur předal, s největší pravděpodobností však šlo o některého z jeho krajanů, kteří jsou členy sázkařské mafie.

Hoyzer označil další hříšníky

Waterink s Krešičem také figurují na seznamu hráčů a rozhodčích, kteří jsou do aféry zapleteni. Podle listu Bild- Zeitung označil Hoyzer čtyři rozhodčí a dalších sedm fotbalistů. Vedle Waterinka mělo jít o jeho spoluhráče Alexandera Löbeho, Georgije Donkova, dále na seznamu figurují Tomislav Piplica (Chotěbuz), Laurentiu Aurelian Reghecampf (Cáchy), Steffen Karl, Markus Ahlf (oba Saská Kamenice) a Torsten Bittermann z Drážďan.

Podle Hoyzerovy výpovědi je do sázkařského skandálu namočen také sudí Jürgen Jansen, jenž se již v souvislosti s aférou vzdal nominace na nedělní utkání bundesligy. Dalšími údajně úplatnými arbitry jsou Dominik Marks, Felix Zwayer a také někdejší rozhodčí FIFA Wieland Ziller.

Dnes odpoledne se poté vedení Německého fotbalového svazu rozhodlo ustanovit speciální šestičlennou komisi, která má celou záležitost společně s policí vyšetřovat.

S podezřením přišla sázková kancelář

Zápas mezi Paderbornem a Hamburkem byl zřejmě zmanipulovaný. Na nesrovnalosti jako první upozornila sázková kancelář Oddset, která národní fotbalový svaz informovala o neobvykle vysokých sumách sázených na vítězství Paderbornu.

Loňské vyšetřování žádné výsledky nepřineslo, ale případ byl znovu otevřen před dvěma týdny, kdy čtyři rozhodčí ukázali prstem na svého kolegu Hoyzera. Ten přiznal, že ovlivňoval zápasy, a v pátek vypovídal před vyšetřovateli.

Na rozdíl od Hoyzera v rukou policie skončili čtyři další muži, kteří byli v pátek zatčeni v Berlíně. Tři z nich byli obviněni a hrozí jim vězení od šesti měsíců do deseti let, čtvrtý byl propuštěn.

Vyšetřovatelé se nyní zaměřili na zápasy úvodního kola národního poháru, dva zápasy druhé bundesligy a tři z regionálních soutěží. Fotbaloví funkcionáři však nevylučují, že se do centra zájmu časem dostanou i další utkání.

Reklama

Související témata: