Hlavní obsah

Evropské kluby byly v zimě na posily skoupější

PRAHA

Úsporné období v evropském fotbale pokračuje. Po mírných útratách po loňském mistrovství Evropy byl v zimním přestupovém období pohyb minimální, a to co se týče peněz i fotbalistů samých. Většina týmů se bude muset na jaře spolehnout na ty hráče, s nimiž sezónu začala.

Článek

V zimě mezi sebou kluby obchodují obvykle méně než v létě. Nejlepší evropské ligy nemají s výjimkou Německa pauzu a není trenéra, který by rád za pochodu měnil tým. Maximálně jej doplní na tom místě, na kterém je mu nejvíc úzko. To byl třeba případ Liverpoolu, jemuž z útočníků zbyl zdravý jen Milan Baroš. Proto na Anfield Road přišel Španěl Morientes, který roky marně hledal v Realu místo v sestavě.

Který přestup vás nejvíce zaujal?
Hlasujte na konci článku!

Jiří Jarošík se díky nouzi o defenzivní záložníky v Chelsea stěhoval po Novém roce z Moskvy do vybrané společnosti hvězd Abramovičova londýnského souboru. Na ostrovy zamířil i slávista Radek Černý. Toho si vyhlédl Tottenham, jenž má momentálně jediného zdravého brankáře.

V Mönchengladbachu to budou mít Češi těžší

Ne všichni čeští fotbalisté ale měli s přestupy štěstí. Například Mönchengladbach koupil do útoku Belgičana Soncka s Brazilcem Elberem a na ostravské parťáky Heinze se Svěrkošem zřejmě na jaře zbyde jen lavička náhradníků.

Asi nejlepší obchod ze všech udělal Real Madrid. A to přitom tentokrát nekoupil za horentní sumu žádného míčového kouzelníka, ale za pakatel pořídil dánského čističe středu pole Gravesena. Hvězdy Realu si pochvalují, že teď mají větší klid na útočení, odborníci se shodují, že přesně takový hráč v pestré mozaice Realu chyběl, aby klub konečně začal sbírat vavříny. Do Madridu zamířil i Gravesenův krajan Grönkjaer, jehož si vybralo Atlético.

Nejvíc utratila Fiorentina

Nejdražší přestup zimy se udál jen pár hodin před pondělní půlnoční uzávěrkou. Neměl jej na svědomí žádný z gigantů, nýbrž ambiciózní nováček italské Serie A z Fiorentiny. Tým hledal náhradu za Portilla, jehož si stáhl Real z hostování.

Vedení klubu, štědře dotovaného obuvnickou rodinou Della Valle, sice nejdřív uvažovalo o koupi Baroše, nakonec ale zamýšlený obnos utratilo za osmnáctiletého bulharského kanonýra Božinova. Jeden z prominentních střelců italské ligy, který v sezóně nasázel už jedenáct branek, přišel z Lecce za 13 miliónů eur. Ve srovnání s nejdražším hráčem historie Zidanem, který stál zhruba čtyřikrát tolik, je to však skromná částka.

Hodně příchodů v Anglii

Jinak se hýbaly klubové účty především na ostrovech. Manchester City prodal Francouze Anelku za deset miliónů eur do Fenerbahce, o něco dráž přišel Newcastle francouzský stoper Boumsong, jenž se neprosadil v Glasgow Rangers. Obránce, jenž dlouho vévodil zimnímu přestupovému žebříčku, ale příliš nepomůže ani novému klubu. Záhy si totiž poranil třísla a minimálně pět týdnů si nezahraje.

To Bolton měl větší štěstí a jeho krajana Candelu získal z AS Řím zadarmo. Je ale otázkou, jak si hráč v Anglii po osmiletém působení v Římě zvykne.

Mutu bude hrát až po trestu

Až květnu bude moci nastoupit za svůj nový klub Rumun Mutu. V Juventusu si budou muset počkat, až bývalému útočníkovi Chelsea vyprší sedmiměsíční trest za kokain. V Turíně si jej ale užijí dosyta, zavázal se tam na příštích pět let.

Taková délka smlouvy je v současné době raritou. Čím dál víc ubývá klasických přestupů a roste počet hostování, nejčastěji půlročních. Pětiletý kontrakt si dovolil i Šachtar Doněck v případě brazilského reprezentačního záložníka Elana.

Ten byl jedním z posledních členů nastupující brazilské generace, jenž ještě hrál doma. Diego je v Portu, Renato přestoupil do FC Sevilla, Alex hraje za Eindhoven a v Brazílii zůstal už jen Robinho. Před pár dny sice podepsal smlouvu s Realem, ale posílí jej až v létě.

Reklama

Související témata: