Hlavní obsah

Beckenbauer: Bundesliga je velmi vyrovnaná a napínavá

PRAHA

Během zimní přestávky v německém fotbale mnozí fanoušci, ale i funkcionáři podávají návrhy, jak zlepšit fotbal a jak zatraktivnit soutěže. Návrhy, které obvykle k ničemu nevedou. Kdosi znovu přišel i s myšlenkou, že bundesligu by nemělo hrát osmnáct, ale dvacet klubů. Německou nejvyšší soutěž pro Právo komentuje bývalá německá star Franz Beckenbauer.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer

Článek

Naštěstí je u nás dost racionálně uvažujících lidí, kteří tento nesmysl smetli ze stolu. Rozšíření ligy je proti zásadám, které hájí prezident FIFA Blatter, i proti názoru, který zastávám já. Nechceme více zápasů, spíše se snažíme vyřešit problém termínů.

Unavené hvězdy

Blatter by rád viděl, aby počet klubů v ligových soutěžích evropských zemí byl snížen na šestnáct, což se mně zdá málo. Ale už nechceme vidět takové mistrovství světa, jako byl šampionát 2002 v Japonsku a Jižní Koreji, kde se hvězda jako Zidane po vyčerpávající sezóně v Realu Madrid stěží pohybovala po hřišti. A nebyl jediný.

Italská Serie A, Primera Division ve Španělsku a Premier League v Anglii mají po dvaceti účastnících. A tyto soutěže nejsou finančně zdravější než bundesliga.

Kdo vyhraje Bundesligu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

V té přichází do hledišť nyní více diváků než kdykoli před tím. Soutěž má větší napětí, o titul bojuje více mužstev. To je rozdíl od Itálie, kde Juventus a AC Milán už před časem odskočily ostatním. Podobné to je ve Španělsku, kde Ronaldinhova FC Barcelona je sama na vrcholu, i v Anglii, kde Chelsea utekla pronásledovatelům.

Jsem teď příjemně vzrušen, že bundesliga s osmnácti kluby se rozjela do druhé poloviny. Odborníci označují můj Bayern Mnichov a Schalke 04 za hlavní kandidáty titulu. Ale situace v horní polovině tabulky je velmi vyrovnaná.

Leverkusen, kde se Völler stal sportovním ředitelem, je osm bodů za Bayernem. Má výborného útočníka v Berbatovovi. Spolu s Brazilci Frankou a Pontem a Ukrajincem Voroninem by Leverkusen mohl ještě důkladně zamíchat pořadím v popředí.

Obhájce se nevzdal

Ve hře je i Hertha. To je překvapení, protože berlínské mužstvo předvádí defenzívní fotbal. Ale v Brazilci Marcelinhovi má skvělého kanonýra. Levonohý fotbalista nastřílel v podzimní části bundesligy devět gólů a na devět přihrál. Hertha má také určitou výhodu v tom, že nehraje v žádné mezinárodní soutěži a do reprezentace uvolňuje jediného hráče - Friedricha. To dělá tento tým velmi nebezpečným.

Naděje na obhájení titulu se nevzdává ani úřadující mistr Werder Brémy, který zanechal dobrý dojem v úvodní fázi Ligy mistrů. Přestože se musí obejít bez brazilského útočníka Ailtona, má velkou ofenzívní sílu v hráčích, jako jsou Miroslav Klose, Nelson Valdez a Ivan Klasnič.

Do situace na předních místech bundesligy promlouvá i provinční Wolfsburg. Zejména proto, že se trenéru Geretsovi podařilo vyztužit v minulosti chatrnou obranu Hoflandem a Quirogou. Ale největší nebezpečí dvěma vedoucím týmům hrozí od VfB Stuttgart. V Mnichově skončil zápas 2:2, Stuttgart hrál jak mistr, jeho hráči dokonale ovládali míč, předváděli tvořivý fotbal, hráli s velkým nasazením.

Hlavním konkurentem Bayernu Mnichov je v současné době Schalke. Velkými posilami tohoto týmu se stali brazilský útočník Ailton, který přišel z Brém, a Kristajič, jenž zpevnil ne vždy jistou obranu. Spolu s bývalým hráčem Stuttgartu Marcelem Bordonem vytváří nesnadno překonatelný obranný val. Velkou zásluhu na úspěšném tažení Schalke má i tvůrce hry Lincoln.

Je pochopitelné, že jako prezident Bayernu věřím v úspěch svého mužstva. V útoku vedle Nizozemce Makaaye udělal pokrok Peruánec Pizzaro. A jeho krajan Guerrero se stává naším trumfem. Ve středu hřiště dospívá Ballack ve skutečného šéfa, Brazilec Lucio vyztužil naši obranu a za ní máme stále skvělého Kahna.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články