Hlavní obsah

V německé aféře se už mluví i o ovlivnění zápasu bundesligy

PRAHA

Při vyšetřování korupční aféry v německém fotbale padla první zmínka o možném ovlivnění zápasu nejvyšší soutěže. Podle výpovědi hlavního aktéra skandálu rozhodčího Roberta Hoyzera zařídil jeho kolega Jürgen Jansen, aby 27. listopadu skončilo utkání mezi Kaiserslauternem a Freiburgem "správným způsobem".

Článek

Informaci dnes přinesly listy Bild a Süddeutsche Zeitung, které se odvolávají na Hoyzerovy výpovědi u berlínského státního zástupce. Hoyzer uvedl, že byl Jansen v kontaktu s jedním ze tří zatčených členů chorvatské mafie, která měla ovlivňování zápasů řídit.

Listopadové utkání skončilo výhrou Kaiserslauternu 3:0, přičemž domácí vstřelili dva sporné góly po údajných faulech Carstena Janckera.

Jméno sudího Jansena se skloňuje v souvislosti se skandálem již několik dnů, o víkendu se kvůli tomu sám rozhodčí vzdal nominace na bundesligový zápas. Stále však trvá na tom, že s ovlivňováním nemá nic společného, dnes dokonce zveřejnil místopřísežné prohlášení.

Jansen figuruje na Hoyzerově seznamu osob, ke kterému se v pondělí dostal list Bild. Mladý arbitr, jenž odstartoval vyšetřování aféry přiznáním k manipulaci loňského pohárového zápasu mezi Hamburkem a třetiligovým Paderbornem, označil své čtyři kolegy a devět hráčů.

Peníze považovali pouze za motivační bonus

K převzetí peněz od Chorvatů se již přiznali kapitán Paderbornu Thijs Waterink (10.000 eur) a také brankář druholigových Drážďan Ignjac Krešič (15.000 eur). Fotbalisté se brání, že peníze považovali pouze za motivační bonus a ne za prostředek ovlivňování. "Nevím, kdo všechno nás sponzoruje, a nestarám se o to. A pokud by ty peníze byly třeba od šejka z pouště, je mi to jedno," řekl prezident drážďanského Dynama Jochen Rudi.

Po zpochybnění "čistoty" rozhodčího Jansena se ozval bývalý trenér Leverkusenu Klaus Toppmöller, jenž prý kvůli tomuto sudímu přišel v roce 2002 o mistrovský titul. Při utkání 23. kola proti St. Pauli údajně Jansen nařídil nespravedlivě proti Bayeru v poslední minutě penaltu a duel skončil remízou 2:2. "Kdybychom ten zápas vyhráli, byli bychom mistry my a ne Dortmund," tvrdí Toppmöller.

Ten byl podle svých slov poškozen aférou ještě jednou, jako trenér Hamburku totiž sledoval právě porážku svých svěřenců ve zmanipulovaném duelu s Paderbornem. O měsíc a půl později třiapadesátiletý kouč na lavičce HSV skončil a nyní chystá žalobu. "Svaz ani nepovažoval za nutné se mi omluvit. Svaz i všechny ostatní, kteří jsou do toho zapleteni, budu žalovat," řekl Bildu Toppmöller.

Reklama

Související témata: