Hlavní obsah

Policie prohledala byty 19 lidí spojených se skandálem v bundeslize

PRAHA

Německá policie v úterý provedla domovní prohlídky u devatenácti osob obviněných v případu aféry kolem fotbalového rozhodčího Roberta Hoyzera. Na základě nařízení berlínského státního zastupitelství bylo na prohlídky nasazeno celkem 150 policistů a pracovníků kriminálky, kteří v bytech či kancelářích hledali důkazní materiály.

Foto: ČTK

Rozhodčí Markus Merk - ilustrační foto

Článek

Vyšetřováno je kvůli ovlivňování zápasů 25 lidí, mezi nimi čtyři sudí a 14 hráčů. Zatčen zatím nebyl nikdo.

Všichni jsou podezřelí z manipulace nejméně při deseti zápasech v první, druhé a třetí lize a v Německém poháru. Všechny se hrály v loňském roce. Mluvčí berlínské prokuratury Michael Grunwald dodal, že domovní prohlídky probíhaly dnes od rána na 32 různých místech v deseti spolkových zemích. "Detaily ohledně míst a dotyčných osob oznámíme později," řekl mluvčí.

Mezi prvními, k nimž policisté zavítali, byla trojice sudích Jürgen Jansen z Essenu, druholigový berlínský arbitr Dominik Marks a Wieland Ziller z Drážďan. Podle Hoyzerovy výpovědi měl Jansen ovlivnit listopadový zápas nejvyšší soutěže mezi Kaiserslauternem a Freiburgem a údajně byl napojen na chorvatskou sázkařskou mafii. Ostatní řídili utkání v nižších ligách a v Německém poháru.

Samotný Hoyzer se přiznal, že ovlivňoval výsledky utkání, na která s vysokým kurzem sázel. Do svých obydlí dnes museli úředníky pustit i někteří hráči, například norimberský záložník Maik Wagefeld či pět fotbalistů druholigových Drážďan. Jeden z nich - chorvatský brankář Ignjac Krešič - se ke korupčnímu jednání již přiznal.

Merk myslel na konec kariéry

Německý fotbalový svaz uvedl, že všichni rozhodčí, jejichž jména dosud v souvislosti s vyšetřováním největšího skandálu v německém fotbale za posledních 30 let padla, nebudou až do vyšetření případu delegováni.

Domácí aféra nenechala klidným ani jednoho z nejlepších rozhodčích Markuse Merka. Muž, který je na listině FIFA a řídil například finále loňského evropského šampionátu, připustil, že ho přepadly myšlenky na konec kariéry. "Už jsem je ale rychle zaplašil," řekl Merk listu Die Zeit. Přiznal nicméně, že celá aféra zničila jeho ideály.

Kuriózním způsobem reagovali arbitři ve Švýcarsku. Pokud je v jarní části tamní ligy někdo z fotbalistů po možném chybném rozhodnutí nazve 'Hoyzerem', dostane červenou kartu. "Dostali jsme nařízení rázně zakročit. Nevyloučíme ale hned každého hráče, který začne křičet, že je v tom sázení," řekl švýcarský sudí Guido Wildhaber.

Reklama

Související témata: