Hlavní obsah

Kinský: Moje pozice je teď velmi dobrá

Radek MalinaSport.czPrávo

Druhý rok v ruské nejvyšší fotbalové soutěži má před sebou Antonín Kinský. Po počátečním roztrpčení se situace zlepšila a bývalý gólman Liberce je nyní spokojený. Nedávno se spekulovalo o jeho příchodu do pražské Sparty, Kinský ale zůstal v Saturnu Ramenskoje. "Rád bych si zahrál evropské poháry, ale nestěžuju si," říká Kinský v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: archiv

Antonín Kinský

Článek

V zimě se hovořilo o tom, že posílíte fotbalisty Sparty. Jak moc aktuální to bylo? Přicházelo to do úvahy jen v případě, že ze Sparty odejde první gólman Jarda Blažek. Což se nestalo.

Zahraje si Antonín Kinský se Saturnem Ramenskoje evropské poháry?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Zájem o vaše služby byl i z jiných ruských klubů. Prozradíte, o která mužstva se jednala? Samara a Dynamo Moskva. To by byl zřejmě další zádrhel při případném jednání se Spartou, protože oba ruské kluby nabízely Saturnu dva milióny dolarů a našemu vedení se to stejně nezdálo dost. Byl jsem si jistý, že takové peníze by za mě Sparta nikdy nedala.

Mrzí vás neuskutečněný návrat do Česka? Neměl jsem touhu přestoupit za každou cenu. V Saturnu mi vylepšili podmínky. Vedení mi jasně řeklo, že chtějí, abych byl spokojený.

A jste? Ruská liga je lepší než česká. Zenit Petrohrad, Lokomotiv, CSKA a Samara jsou nadprůměrná mužstva, zbytek je vyrovnaný. Nezapírám, že bych si rád zahrál evropské poháry, ale nestěžuji si. V druhé půlce sezóny jsem vynechal jeden zápas, vedení klubu bylo s mými výkony spokojeno. Trenér mi řekl, že se mnou počítá. Moje pozice je teď velmi dobrá.

Začátek angažmá však rozhodně nebyl tak idylický. To určitě ne. Zpočátku jsem nehrál. Musel jsem si zvykat na jinou mentalitu lidí, jiné metody. Na tréninku neexistují legrácky, vládne tvrdá disciplína. Byl jsem takový zaražený, a když jsem ještě nechytal, byl jsem rozhodnutý skončit. Po sedmi zápasech se to však zlomilo a já začal pravidelně chytat. A nakonec jsem jel i na mistrovství Evropy.

Jak vzpomínáte na vystoupení české reprezentace v Portugalsku, kde jste byl jako třetí brankář? Byla to obrovská zkušenost. Nadchla mě skvělá atmosféra turnaje, navíc jsme tam měli fantastickou partu. V semifinále nám chybělo štěstí. Sice jsem nechytal, ale i tak jsem zažíval na turnaji nádherné pocity.

V Rusku od nové sezóny začne platit pravidlo o omezení počtu cizinců, kteří mohou nastoupit k zápasu. Neohrožuje to vaši pozici? Mě se to nedotklo, ale odnesl to spoluhráč Roman Lengyel, který byl přeřazen do rezervního týmu, je na transfer listině a hledá si angažmá.

Kdy jste začali s přípravou? Pátého ledna jsme odletěli na soustředění do Turecka. Sedmnáct dnů to byl drsný stereotyp. Dvě fáze každý den, jednou v týdnu bylo odpoledne volné. Pro psychiku nic moc. Po třech dnech volna, které jsem prožil v Česku, jsme vyrazili na dva týdny na soustředění do Španělska. Ještě nás čeká čtrnáct dnů v Nizozemsku. Pak pojedeme rovnou k pohárovému utkání do Rostova. Je to hrozně dlouhé. Možná sem za mnou do Španělska přiletí rodina.

Stihl jste si užít blízkých během přestávky? Domluvil jsem se s trenérem a měl volno prakticky od poloviny listopadu. Vánoce byly nádherné, protože klukovi jsou dva a dceři tři roky. Týden jsme s dětmi byli ve Špindlerově Mlýně. Ani se mi od rodiny nechtělo. Ale zimní přípravu uznávám jako nutné zlo.

Jak jste se vlastně zabydleli v Rusku? Ramenskoje je prakticky okrajová čtvrť Moskvy. Samozřejmě to není jako v Čechách, kde bydlíme v malém paneláčku s výhledem do zeleně. V Ramenském máme byt v jednom z věžáků, které stojí jeden vedle druhého. Ale jinak je to v pohodě. Kdyby to bylo tak zlé, rozhodně by v Rusku nepůsobilo tolik hokejistů z NHL.

Měl jste možnost vidět přímo v akci některého z českých hokejistů? Zatím ne. Ale pokud nezačne NHL, tak určitě vyrazím na Jágra, až přijede s Omskem do Moskvy.

Reklama

Související témata: