Hlavní obsah

Fenerbahce je větší klub než Leverkusen, tvrdí Michal Kadlec

Jan KrůtaPrávo

Po pěti letech v Leverkusenu mění český fotbalový reprezentant Michal Kadlec bundesligu za tureckou nejvyšší soutěž. S Fenerbahce Istanbul nyní trénuje v tureckých horách a těší se na nové výzvy. „Rozhodně jsem si nepohoršil. Když to vezmu z celkového pohledu, tak je Fenerbahce větší klub než Leverkusen,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec je novou posilou Fenerbahce.

Článek

Co všechno už jste v Turecku stihl?

Jsem tady asi deset dní. První týden jsme byli pořád v tréninkovém centru klubu, kde zatím i bydlím. Byl to klasický začátek přípravy: víc běhání, míň s balónem. Dvoufázové tréninky, týden na rozdýchání. Teď jsme se přesunuli na soustředění do hor asi tři hodiny jízdy od Istanbulu, kde má klub taky tréninkový areál.

Jaké máte první dojmy ve Fenerbahce?

Celkově na mě všechno působí dobře. Nový trenér Yanal vedl i turecký nároďák a Manisaspor, když tam kopali Zelenka, Meduna a Hološko. Je to zkušený kouč a už jsme mluvili o tom, co ode mě čeká.

Proč jste vlastně přijal nabídku z Turecka?

Bylo to jedno s druhým. V Leverkusenu už jsem hrál dlouho a tohle je nový impuls, nová motivace. Jdu do jiného prostředí, jsem v klubu z obrovského města s úplně odlišnou kulturou, lidem tady vůbec nerozumím. Nabídka z Fenerbahce byla i lukrativní a pro mě je to v devětadvaceti asi poslední velká zahraniční smlouva.

A co fotbalové hledisko?

Fenerbahce patří řadu let ke špičce v Turecku. Klub hraje o titul, má neskutečnou fanouškovskou základnu. Jsou tu skvělí fotbalisti, a z celkového hlediska je Fenerbahce větší klub než Leverkusen. Za těch pár dní jsem vycítil, jak obrovský zájem o fotbal tady je.

Řešil jste přestup i s parťákem z reprezentace Sivokem, který hraje za Besiktas?

Mluvili jsme spolu, i s Honzou Rajnochem, který má taky s tureckým fotbalem velké zkušenosti. Říkali, ať vůbec nepřemýšlím, že Fenerbahce se neodmítá.

Jak se spoluhráči komunikujete?

Někteří kluci a doktor umějí německy, jiní anglicky, takže je to v pohodě. Navíc mám k dispozici překladatele.

Vybíráte si bydlení?

Už jsem si našel barák. Až se vrátíme ze soustředění, začnu se stěhovat. Je to v asijské části Istanbulu, nějakých 25 minut od tréninkového centra. Dostal jsem na to tip od spoluhráčů, v téhle lokalitě jich bydlí hodně.

Kdo je podle vás největší hvězdou Fenerbahce?

Kapitán Emre, brankář Volkan. Pak jsou tu skvělí cizinci jako Kuijt nebo Meireles, ale ti ještě ani nezačali s tréninkem.

S kým si nejvíc rozumíte?

Mám štěstí, že je tady Slovák Miro Stoch. Bydlíme spolu na soustředění na pokoji, se vším mi pomáhá, protože už tady je tři roky. Osobně jsme se neznali, jen jsme proti sobě hráli za nároďák.

Když jste do Fenerbahce přestupoval, věděl jste, že klubu hrozí trest na mezinárodní scéně? Nedávno vás na tři roky vyloučili z pohárů.

O hrozbě jsem věděl. Potrestali nás, ale klub se odvolal. Definitivní rozhodnutí má padnout 15. července. Pokud trest potvrdí, tak toho třeba můžeme využít a udělat doma titul...

Ví se o vás, že jste velkým cyklistickým fanouškem. Máte v těchto dnech čas na sledování Tour de France?

Víkendové etapy jsem sledoval celé, byla to paráda. Držím palce Křižákovi (Roman Kreuziger – pozn. aut.), ať mu to s Contadorem šlape. Ale ten Froome zatím vypadá hodně silnej...

Reklama