Hlavní obsah

Borkovi vynahradil Konyaspor zklamání z Panathinaikosu

Praha/Konya

Když fotbalistovi Tomáši Borkovi po vydařené sezoně v pražské Dukle nevyšly námluvy s řeckým Panathinaikosem, cítil velké zklamání. To se však rozplynulo po nabídce z Konyasporu, kam oficiálně v úterý přestoupil. Sedmadvacetiletý záložník je rád, že se dočkal vysněného zahraničního angažmá, a doufá, že se probojuje do sestavy nováčka turecké ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Vošahlík ze Slavie Praha (vlevo) a Tomáš Borek z Dukly Praha během utkání 22. kola Gambrinus ligy.

Článek

"Určitě to jednoduché rozhodování nebylo, ale zahraničí byl můj cíl, a když nabídka přišla, tak jsem neváhal. Také jsem si říkal, že je to v mém věku jedna z posledních šancí," řekl v rozhovoru s ČTK Borek, který v novém působišti prošel zdravotní prohlídku a podepsal smlouvu na tři roky.

Už v závěru jara o něj hodně usiloval Panathinaikos. Slavný aténský klub dokonce vyslal své pozorovatele na několik zápasů, ale konkrétní nabídku nepředložil. "Údajně jediný problém byl, že nemohli zaplatit přestupovou částku. Mají tam nějaké problémy s licencí, takže shání volné hráče bez smlouvy," vysvětlil středopolař.

"Tady za mnou byl už i jejich trenér a všichni se mne ptali, jestli přijedu sám, a řešili jsme, co by chtěli hrát a tak dále. Dá se říct, že po sezóně jsem se tam doopravdy těšil a už jsem se v Panathinaikosu viděl," přiznal Borek.

Konyaspor jednal rychle

Konyaspor naopak jednal rychle. "Já měl asi 14 dní informace, že něco v Turecku je, ale nějak jsem tomu nevěnoval pozornost. Až během posledních tří dnů to bylo konkrétnější a věděl jsem, že to vypadá dobře," uvedl plzeňský odchovanec, jenž v české lize hrál i za pražské Bohemians 1905, Příbram a Brno.

Na soupisce Konyasporu je momentálně jedním ze tří cizinců, ale doufá, že s komunikací nebude problém. "Snad se tady anglicky domluvíme. Prezident klubu na mě zkoušel i němčinu, kterou jsem se trochu učil ve škole. Myslím, že to nebude problém, přeci jenom fotbal se hraje pořád stejně," přemítal Borek.

Turecké angažmá mu doporučil přes trenéra Dinama Tbilisi Dušana Uhrina mladšího jeho slovenský svěřenec a bývalý hráč Konyasporu Peter Grajciar. "Vzkázal mi, že město Konya je pěkné a že se tam o něj starali perfektně, což zatím mohu potvrdit," prohlásil Borek.

Díky patří klubu a trenérovi

Za první šanci v zahraničí je hodně vděčný Dukle. "O tom vůbec nemusíme polemizovat. Dukla mi pomohla asi nejvíc, tam jsem se ukázal. Chtěl bych poděkovat vedení a trenérovi (Luboši Kozlovi), který mi strašně věřil a loni v létě mě chtěl," připomněl autor sedmi ligových branek z minulé sezóny.

Letní soustředění už absolvuje s novými spoluhráči v Konyasporu. "Ve čtvrtek se odjíždí na kondiční soustředění v Ankaře, pak se bude tady v Konye a poté se letí do Slovinska na herní soustředění," popsal Borek nejbližší plány. "Mým cílem určitě bude jít do základní sestavy a hrát," dodal záložník se 165 prvoligovými starty a 14 góly.

Reklama

Související témata: