Hlavní obsah

Jiránkovy trable: v Miami ho okradli v luxusním hotelu, navíc stále řeší angažmá v ruském Těreku

Jan KrůtaPrávo

Nový ročník ruské ligy startuje už v neděli, český fotbalista Martin Jiránek však stále neví, zda bude pokračovat v klubu Těrek Groznyj, kde působil v uplynulých dvou sezónách. Pořád se nedohodl na nové smlouvě, přestože o něj nový trenér Jurij Krasnožan hodně stojí. „Rozhodnou nejbližší dny,“ říká 34letý bývalý reprezentant, kterého na dovolené v Miami zloději okradli o téměř osm tisíc dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Martin Jiránek (vlevo) v dresu Těreku Groznyj.

Článek

Proč ještě nemáte novou smlouvu?

Zatím to pořád řešíme, během tří dnů snad bude jasno. Mně stávající smlouva vyprší 20. července. Buď se domluvíme, nebo půjdu jinam jako volný hráč zadarmo.

V čem je problém?

Dolaďujeme nějaké věci: délku smlouvy, finance. Já bych preferoval dvouletou smlouvu, ale zase chápu klub, že už nejsem nejmladší. Všichni se nejdřív koukají na datum narození a teprve pak na to, co je na hřišti. Já bych nejradši zůstal tady, ale pokud bychom se nedohodli, budu hledat něco jiného. Vím o jedné další nabídce z Ruska, a kdyby to nevyšlo v Těreku, zkusil bych něco jinde v Evropě.

Hovořil jste o situaci s novým trenérem?

Říkal, že se mnou počítá do základu, že mě tady potřebuje. Chce, abych zůstal. S klubem jsem absolvoval celou přípravu a teď čekám, jak všechno dopadne.

Proč vlastně došlo v Těreku ke změně trenéra, když jste skončili osmí?

Před sezónou vyhlásilo vedení za cíl první osmičku, ale když jsme se pak motali i na pohárových příčkách, tak jim to přišlo málo a k překvapení všech vyhodili trenéra Čerčesova. Přitom jsme dosáhli nejlepšího umístění klubu v historii.

Jaký je nový kouč Krasnožan?

Změnil hodně věcí. Daleko víc dbá na taktiku, rozbory zápasů. Každý den máme nějaké video. Byli jsme na dvou soustředěních v Rakousku a k mému překvapení jsme ani moc neběhali. To jsem v přípravě nikdy v životě nezažil. Spíš jsme se zaměřovali na krátké úseky a silové věci.

Proč jezdí ruské kluby trénovat do Rakouska?

V létě tam jezdí skoro všichni z Evropy, hlavně kvůli ideálním klimatickým podmínkám. Není tam takové vedro. My tam byli dohromady přes tři týdny a chystaly se tam skoro všechny ruské kluby. Díky tomu se tam dají sehrát zápasy s dobrými soupeři.

Co se dá očekávat od nové sezóny v Rusku?

Myslím, že liga bude ještě lepší než předchozí ročník. Zase přišli hodně kvalitní hráči. Nejvíc nakupovala Machačkala. Mají Denisova z Petrohradu za 15 miliónů eur, zhruba stejně stál návrat obránce Samba z QPR.

Koho považujete za největší favority na titul?

CSKA jako obhájce, Petrohrad a Machačkalu.

Před začátkem přípravy jste už tradičně odletěl na dovolenou do USA. Stihl jste si odpočinout?

Byl jsem v Miami jen asi devět dní, moc času nebylo. Ale i tak to byl pěkný relax. Jen na ten hotel moc rád vzpomínat nebudu.

Proč?

Byl to luxusní hotel jedné z nejznámějších sítí na světě a okradli nás tam. Mě i přítelkyni Annu. Vybrali nám peněženky ze zamčeného pokoje. Já tam měl ruble a koruny, v přepočtu skoro osm tisíc dolarů. Vůbec by mě nenapadlo, že tam někoho budou vzrušovat ruble... Partnerka tam měla taky nějakou hotovost. Řešilo se to s policií, ale samozřejmě nikoho nenašli a nic nám nevrátili.

Reklama

Související témata: