Hlavní obsah

Čech chce titul, z ligy žádný nemá

Karel FeltPrávo

Brankář Petr Čech je mistrem Evropy do 21 let a semifinalistou posledního evropského šampionátu v Portugalsku. Nemá však žádný titul ligového mistra. Zdá se to neuvěřitelné, ale v sezóně, kdy působil ve Spartě, skončili Pražané druzí za Libercem. V letošní sezóně si ale svůj sen může splnit v barvách anglického týmu Chelsea Londýn.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech s manželkou.

Článek

"Já bych ten titul chtěl strašně moc. Vždyť jsem jeden z mála sparťanů, který nezískal ani jeden. Titul mistra ligy bych vyměnil za všechny rekordy. Se Spartou ho už asi nedosáhnu, ale doufám, že se mi to povede s Chelsea a co nejdřív. Fanoušci na něj čekají už padesát let a letos by ozdobil i oslavy stých narozenin Chelsea," přiznal brankář, který láme v posledních dnech jeden rekord za druhým.

Teď chce rekord Schmeichela

"Rekordy se netrápím, ale netvrdím, že maxima nepřekonávám rád. Teď mi vlastně zbývá ten osobní ze Sparty. Po neděli mám 871 minut bez obdržené branky, k 904 minutám z Čech už není daleko. Pak je tu ještě jednadvacet nul v sezóně Petera Schmeichela. Mám na kontě 20 zápasů bez obdrženého gólu, snad v těch zbývajících dvanácti kolech ta dvě utkání s čistým kontem zvládnu," podotkl Čech.

"Chelsea teď před sebou má pět těžkých zápasů. Kromě ligové soutěže hrajeme Ligu mistrů s Barcelonou, pak Anglický pohár s Newcastlem a také finále Ligového poháru s Liverpoolem. Hlavní je pro nás titul, ale chceme získat těch pohárů co nejvíc a podle toho přistupujeme k zápasům," zamýšlel se.

Tlak v Chelsea je obrovský

Čech je velmi spokojen s minulým rokem, který sice začal zraněním lokte, ale pak se vše obrátilo v dobré... "Až na to semifinále s Řeckem, škoda. Na finále jsme měli. Velmi si cením toho, že jsem si vybojoval místo jedničky v Chelsea, vždyť Carlo Cudicini byl dvakrát během tří let vyhlášen nejlepším gólmanem Premier League. Tlak na mne je obrovský, protože neustále musím dokazovat, že do branky Chelsea patřím," konstatoval Čech.

Do Prahy přiletěl s opuchlým rtem... "Zvenčí to není tak vidět, ale rána je především z vnitřní strany rtu. V neděli jsem se srazil s Fowlerem z Manchesteru City. Nebyl to úmysl, snažil se pohyb zbrzdit. A nemám ani pocit, že by po mně nějak soupeřovi hráči šli, ale v zápasech s Blackburnem a doma s Manchesterem City mě atakovali až zbytečně tvrdě," usmíval se.

Reklama