Hlavní obsah

Čech převezme cenu pro druhého nejlepšího gólmana světa

Petr Čech v neděli převezme v německém Friedwaldu cenu pro druhého nejlepšího gólmana světa, kterým ho v lednu vyhlásila Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS). Brankář české reprezentace a londýnské Chelsea tak částečně využije dvoudenního volna, které vedení anglického klubu udělilo svým hráčům po sobotní ligové výhře nad Evertonem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Petr Čech

Článek

V něm Čech podesáté za sebou udržel čisté konto, celkově jednadvacátou vychytanou nulou vyrovnal rekord Premier League Dána Petera Schmeichela v jedné sezoně a navíc si vylepšil i osobní rekord v neprůstřelnosti na 961 minut. V minulém týdnu Čech v utkání proti Blackburnu překonal také 82 let starý rekord neprůstřelnosti anglické ligy. Ten v roce 1923 stanovil liverpoolský Elisha Scott, který neinkasoval 770 minut.

Teď si dvaadvacetiletá česká brankářská hvězda užije den slávy v Německu. "Člověk není vyhlášen druhým nejlepším brankářem světa každý den, takže se i přes náročné cestování do Německa těším. Především na to, že se tam potkám se zajímavými lidmi z fotbalového prostředí," uvedl Čech na svých internetových stránkách. "Na takové společenské akci mezinárodního formátu jsem ještě nikdy nebyl," podotkl rodák z Plzně, který v anglické lize naposledy inkasoval gól 12. prosince loňského roku v souboji s Arsenalem. Tehdy jej překonal francouzský kanonýr Thierry Henry.

Dnes před polednem zamířil z Londýna letadlem do Frankfurtu, odkud se vzápětí autem přemístí do 150 kilometrů vzdáleného Friedwaldu. V pětihvězdičkovém zámeckém hotelu Prinz von Hessen si v doprovodu manažera Pavla Zíky užije slavnostního vyhlašování prestižní ankety a v pondělí ráno se pak Čech vrátí do Londýna.

Mistr Evropy do 21 let z roku 2002 bude ve Friedwaldu přítomen jako jediný z tria oceněných brankářů. Vítěz ankety, gólman Juventusu Turín a italské reprezentace Gianlugi Buffon, a třetí v pořadí Dida z AC Milán se akce nemohou zúčastnit kvůli zápasům v Serii A.

Ve Friedwaldu by se ale Čech mohl sejít se svým koučem z Chelsea José Mourinhem, jenž má převzít cenu pro nejlepšího klubového trenéra světa. "Možná spolu dokonce poletíme letadlem," podotkl Čech.

Organizátoři ocení i nejlepšího reprezentačního kouče Otta Rehhagela, který loni dovedl Řecko k překvapivému triumfu na evropském šampionátu v Portugalsku, nejlepšího rozhodčího - Němce Markuse Merka a kanonýra v mezinárodních soutěžích Íránce Alího Daeího. Španělská Primera Division pak bude označena za nejkvalitnější soutěž na světě.

Reklama