Hlavní obsah

Francouzská liga před novou sezónou láká na drahé posily

Paříž

Francouzská fotbalová liga vstupuje do nové sezóny, která by měla k Ligue 1 přitáhnout větší pozornost celého světa. Postarat se o to mají zejména dvě nejdražší posily aktuálního přestupového trhu Edinson Cavani a Falcao.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Edinson Cavani spojil svou další kariéru s dresem Paris St. Germain.

Článek

Celkem francouzská liga utratila během léta 322 miliónů eur (8,3 miliardy korun), což je nejvíce v její historii. Ze tří čtvrtin se o to postaraly ale pouze dva kluby, podporované bohatými vlastníky.

Obhájce titulu Paris St. Germain, disponující penězi z Kataru, vynaložil 100 miliónů, z toho 64 zaplatil Neapoli za Cavaniho a zbytek za posílení obrany v podobě Marquinhose a Lucase Digneho. Ještě více však investoval ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev do nováčka z Monaka, s nímž by chtěl navázat na úspěšnou historii, korunovanou postupem do finále Ligy mistrů v roce 2004.

Pomoci k tomu má i 144 miliónů eur za letní posily. Hlavní hvězdou má být kolumbijský kanonýr Falcao, vydatně by mu pak měli asistovat jeho bývalí spoluhráči z Porta James Rodríguez a Joao Moutinho. Doplnili je také Ricardo Carvalho, Jéremy Toulalan a Eric Abidal, zkušené defenzivní opory.

Obhájí PSG titul?

Těžko to ale bude stačit k tomu, aby nováček soutěže byl ihned konkurencí pro PSG. Pařížané v minulé sezóně prohráli jen pět zápasů a ovládli soutěž s náskokem 12 bodů, což bylo nejvíce od roku 2007. Nyní navíc mají k dispozici možná nejkvalitnější útočnou dvojici v Evropě. Otázkou však je, jak si na hřišti budou Cavani a Zlatan Ibrahimovic vyhovovat.

"Nikdy jsme spolu nehráli. Říká se, že já nejsem schopen hrát s jiným útočníkem, ale věřím, že si dokážeme na hřišti vyhovět. Budeme se muset sehrát a zabudovat ho do týmu, ale uděláme všechno pro to, aby to bylo co nejrychleji a my byli ještě silnější než v minulé sezóně," prohlásil Ibrahimovic.

Pokud budou oba útočníci spolupracovat, síle PSG zřejmě žádný z francouzských klubů nebude schopen odolat. Zvláště když Lyon a Lille pokračují v ústupu ze slávy. Pouze Olympique Marseille našel dostatek financí, aby se posílil a byl schopen znovu bojovat o nejvyšší příčky. Šanci na titul by mu mohlo dát, pokud by se Pařížané soustředili především na výraznější úspěch v Lize mistrů a domácí soutěž odstavili na druhou kolej.

Česká stopa? Plašil s Rozehnalem

Něco takového však odmítá trenér Laurent Blanc, který v létě na lavičce PSG nahradil Carla Ancelottiho, jenž zamířil do Realu Madrid. "Máme nové hráče a nového trenéra, ale také ambice. Proto chceme jít od začátku za svými cíli. Nemůžeme si dovolit nějaké chyby. Naším minimálním cílem musí být obhájit titul," prohlásil bývalý kouč francouzské reprezentace.

V nové sezóně bude v Ligue 1 dvojí české zastoupení. Kapitánem Bordeaux je nadále Jaroslav Plašil a v Lille pokračuje stoper David Rozehnal.

vedle Monaka jsou nováčky také Guingamp a Nantes. První dva týmy si zajistí postup do základních skupin Ligy mistrů, třetí celek jde do 4. předkola LM a čtvrtý do 4. předkola EL. Poslední tři týmy sestupují. Soutěž začne v pátek, poslední kolo je naplánováno na 17. května 2014.

Nejzajímavější přestupy ve francouzské fotbalové lize během léta 2013 (částky jsou v miliónech eur):
Jménobývalý klubnový klubčástka
Edinson CavaniNeapolPSG64
FalcaoAtlético MadridMonako60
James RodríguezPortoMonako45
MarquinhosAS ŘímPSG31,4
Joao MoutinhoPortoMonako25
Lucas DigneLillePSG15
Jounés BelhandaMontpellierDynamo Kyjev11
Dejan LovrenLyonSouthampton10
Dimitri PayetLilleMarseille10
Kevin GameiroPSGSevilla7,5
Gilbert ImbulaGuingampMarseille7,5
Benoít TrémoulinasBordeauxDynamo Kyjev6,5
Aurélien ChedjouLilleGalatasaray6,4
Jérémy ToulalanMálagaMonako5
Ricardo CarvalhoReal MadridMonakovolný hráč
Eric AbidalBarcelonaMonakovolný hráč

Reklama

Související témata: