Hlavní obsah

Rozhodčí Hoyzer zůstane ve vazbě delší dobu

Rozhodčí Robert Hoyzer zůstane za svou účast v korupčním skandálu v německém fotbalu nadále ve vězení. Pokračování vazby nařídil v pondělí po uplynutí dvou dnů od jeho zatčení berlínský soud. Spolu s pětadvacetiletým bývalým sudím zůstanou za mřížemi i tři chorvatští bratři, kteří v aféře se zmanipulovanými zápasy figurují coby členové sázkařského gangu.

Článek

Podle soudu hrozí vzhledem k závažnosti obvinění a očekávané délce trestu až na deset let nebezpečí, že by se rozhodčí i jeho komplicové mohli pokusit prchnout ze země. Hoyzer je podezřelý ze spáchání nejméně osmi trestných činů.

Aféra nadále zaměstnává i Německý fotbalový svaz (DFB), který v pondělí zastavil činnost bundesligovému rozhodčímu Torstenu Koopovi. Ten už měl dočasný distanc, nyní nebude nasazován na dobu neurčitou kvůli tomu, že pozdě informoval svaz o Hoyzerově pokusu zlanařit ho ke zmanipulování zápasu. Z listiny rozhodčích Koop, který píská bundesligu od roku 1996, ale vyškrtnut nebyl.

Šéf komise rozhodčích v Německu Volker Roth oznámil, že před víkendovými zápasy první a druhé ligy hodlá pohovořit individuálně se všemi sudími, aby je psychicky podpořil. Na trenéry a hráče apeloval, aby hráli v duchu fair play a vzdali se na adresu arbitrů jízlivých průpovídek, k jakým se podle něj propůjčili o uplynulém víkendu trenéři Peter Neururer (Bochum) a Matthias Sammer (Stuttgart).

Ke skandálu ve své zemi se vyjádřil i trenér řeckých mistrů Evropy Otto Rehhagel a vyslovil se pro možnost kontroly výkonů rozhodčích na základě videozáznamu. "Během několika sekund se vyjasní. Lidé si musejí zvyknout, že během hry dochází k malým přerušením. V jiných sportech je to také tak," řekl Rehhagel.

Narazil s tím ale třeba u manažera německé reprezentace a donedávna aktivního hráče Olivera Bierhoffa. "Fotbal přece žije z plynulosti hry. Je těžké říct, kdy se k přezkoumání rozhodnutí uchýlit a kdy ne. Ve fotbale budou chybná rozhodnutí vždy," řekl Bierhoff.

Reklama

Související témata: