Hlavní obsah

Lecjaksova příprava snů: setkání s Barcelonou a Liverpoolem

Oslo/Praha

Přípravné zápasy bývají pro fotbalisty občas nutným zlem. To ale není případ obránce Jana Lecjakse, který během dvou týdnů se svým týmem Valerengou Oslo narazil na Barcelonu a Liverpool. Setkání se slavnými soky si český bek považuje. Ani se moc netrápí z toho, že norský celek před dvěma týdny nejprve utrpěl s "Barcou" debakl 0:7 a ve středu opět v domácím prostředí podlehl Liverpoolu 1:4.

Foto: Radek Malina, Právo

Jan Lecjaks (vlevo) ještě v dobách svého účinkování v reprezentaci do 21 let spolu s Bořkem Dočkalem (vpravo) a Janem Morávkem.

Článek

"Stejně to je velký zážitek, když si člověk může zahrát proti takovým soupeřům. I když jde jen o přátelák," řekl ČTK Lecjaks, který barvy Valerengy hájí od dubna poté, co do norské metropole zamířil na hostování z Young Boys Bern.

Utkání proti Barceloně a Liverpoolu jsou pro většinu fotbalistů zbožným přáním, Lecjaksovi a spol. se shodou okolností taková šance naskytla během dvou týdnů. Zatímco Barcelona do norské metropole zavítala při příležitosti oslav 100. výročí založení Valerengy, Liverpool zase využil toho, že má v Oslu tradičně silnou fanouškovskou základnu.

"Kolem obou zápasů bylo ve městě hodně živo, s Barcou to bylo už spíš šílenství. Hlavně kvůli Messimu. Navíc zápas s Barcelonou se prý domlouval dva roky," líčil Lecjaks, který právě v pátek slaví 23. narozeniny.

V mírném šoku byl i z toho, jakou podporu Barcelona i Liverpool na stadiónu Valerengy měly. "Na zápas s Barcelonou skoro všichni lidi přišli v dresech Barcy. A když přijel Liverpool, tak se většina města zase oblékla do červené barvy. Oni jsou tady strašně populární. Na stadiónu také skoro všichni fandili Liverpoolu, i naši fanoušci. Nás hnal asi jeden sektor stadiónu, i když jsme hráli doma," popisoval Lecjaks.

Proti Barceloně si bývalý juniorský reprezentant zahrál poslední půlhodinu a jen z lavičky sledoval úvodní smršť, kterou Katalánci rozpoutali. Hosté vedli už v 13. minutě i díky jedné trefě obletovaného Lionela Messiho 3:0, Lecjaks šel do akce už za krajně nepříznivého stavu 0:6 a na hřišti byl už jen u poslední inkasované branky.

"Barcelona zdaleka nebyla kompletní a hrála s mnoha mladými kluky, ale i tak to z její strany byl šílený kolotoč. Když jsem šel na plac a vedli o šest gólů, už to z její strany nebylo tak intenzivní. Naštěstí," podotkl plzeňský odchovanec s úsměvem.

V úvodu utkání nespustil oči z Messiho, čtyřnásobného nejlepšího hráče světa. "Za třináct minut proti nám dal gól a na dva nahrál, co víc dodávat," podotkl Lecjaks.

Proti Liverpoolu ve středu vyrukoval v základní sestavě, na konci musel vstřebat prohru 1:4. Lecjaks si rychle vybavil vzpomínky na minulou sezónu, kdy ještě ve službách Bernu v duelu Evropské ligy čelil Liverpoolu také a na "posvátném" stadiónu Anfield Road byl u překvapivě remízy 2:2.

"Na ten loňský zápas budu samozřejmě vzpomínat mnohem raději. Hlavně ta atmosféra v Liverpoolu byla neskutečná. Ale i teď v tom přáteláku ukázali velkou sílu, zápas s Angličany je pokaždé jízda. Ale kdyby hrál Liverpool proti Barceloně, tak o třeba o tři góly prohraje. Španělé jsou obecně někde jinde," dodal Lecjaks.

Reklama

Související témata: