Hlavní obsah

Servette Ženeva je v krachu a nedohraje ligu

ŽENEVA

Bez Servette Ženeva se o víkendu rozeběhne jarní část švýcarské fotbalové ligy. Slavný klub, který na začátku února vyhlásil bankrot, nedokázal najít dostatečně silného investora, jenž by ho dokázal zachránit. V nejvyšší švýcarské lize tak dohraje tuto sezónu jen devět klubů. Body získané v zápasech se Servette se budou všem dál započítávat.

Foto: internet

Stadion Servette Ženeva.

Článek

Sedmnáctinásobný mistr Švýcarska, jenž jako jediný nikdy nesestoupil z nejvyšší domácí soutěže, vznikl před 115 lety. V poslední době se ale začaly zhoršovat jeho ekonomické problémy. Před rokem klub koupil se čtyřmiliónovými dluhy za symbolický jeden švýcarský frank francouzský hráčský agent Marc Roger, z krize ho ale vyvést nedokázal.

Po letním nákupu posil dluhy vzrostly až na více než deset miliónů švýcarských franků (téměř 200 miliónů korun). Klub přestal vyplácet hráčům mzdy a mnoho z nich včetně francouzského fotbalisty Christiana Karambeua odešlo.

Servette, kde v devadesátých letech působil i bývalý český reprezentant Václav Němeček, nyní bude existovat jen jako mládežnický oddíl a hrát v nižší soutěži. Poslední titul klub získal v roce 1999. Nyní se stal třetím prvoligovým týmem, který za poslední tři roky zkrachoval. V roce 2002 stejný osud potkal FC Lugano a Lausanne Sports.

Reklama

Související témata: