Hlavní obsah

Násilí v Bratislavě, v sektoru hostí explodoval vojenský dělbuch! Zranění utrpěly i děti

Bratislava

Slovenskou fotbalovou ligou zmítá skandál. Ultras Slovanu Bratislava měli podle tamních médií při nedělním ligovém utkání s Ružomberokem (3:2) hodit mezi příznivce hostí vojenský dělbuch, jehož výbuch způsobil zranění několika divákům. Incident se odehrál v 83. minutě utkání a podle webu ružomberského fanklubu exploze rozmetala několik sedaček a způsobila zranění pěti lidem. Policie zatím počet zraněných nepotvrdila ani neupřesnila o jaký druh pyrotechniky se jednalo. Klub ŠK Slovan Bratislava vypsal odměnu 5000 eur (130 tisíc Kč) za informace o pachatelích. Pokud budou usvědčeni, klub se zavázal, že jim doživotně zakáže vstup na stadión Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbaloví fanoušci (ilustrační foto)

Článek

Slovenské servery uvádějí, že na místě zasahovala policie. V sektoru, kam měl dělobuch dopadnout, byly i děti, z nichž dva sourozenci ve věku 9 a 13 let potřebovali lékařské ošetření. Webová stránka ružomberského fanklubu uvedla, že jeden z fanoušků byl se zraněnou rukou převezen k ošetření do nemocnice, ostatní ošetřili na místě.

„V 83. minutě byl pravděpodobně fanouškem Slovanu vhozen do ružomberského sektoru silný dělbuch, který rozmetal několik sedaček a zranil pět fanoušků," uvedl web ružomberského fanklubu. „Jeden z fanoušků skončil s roztrženou rukou na chirurgii, druhý má podezření na prasklý bubínek, další utrpěl šok," píše server sme.sk

Slovan v utkání zvítězil 3:2, ale utkání bude mít pravděpodobně dohru na disciplinárce. Vedení ružomberského klubu totiž plánuje podat protest proti danému incidentu a bude žádat další konsekvence.

Plánují zpřísnění kontroly

Slovensko připravuje od příštího roku zpřísnění kontroly problémových fanoušků. Policie i pořadatelé budou mít před utkáním k dispozici databázi problémových fotbalových fanoušků i s jejich fotografiemi. Do sektoru hostí bude vstupenka vystavena na jméno. Pokud se fanoušek na stadiónu dopustí nevhodného chování, může mu být odepřen vstup na stadióny až na pět let.

Na stadióny se fanoušci nedostanou s pyrotechnikou, se zbraněmi, ale například ani s vlajkami cizích států. Výtržníky budou monitorovat kamery. Snadnější identifikaci provokatérů má přinést zákaz zakrývání tváře šátky nebo šály. Přísnější pravidla mají platit od začátku roku 2014.

Reklama

Související témata: