Hlavní obsah

Rozehnal v koutku duše vždy doufá v pozvánku

PRAHA

Spokojený ve svém působišti, belgických Bruggách, je reprezentační obránce David Rozehnal. "Bruggy jsou jedno z nejkrásnějších měst nejen v Belgii, ale troufám si říct, že v celé Evropě," tvrdí urostlý bek. Na reprezentační pozvánku čeká pokaždé s napětím a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, Bruggy nemusejí být jeho poslední štací.

Foto: archiv

David Rozehnal

Článek

Očekáváte pozvánky na reprezentační srazy se samozřejmostí nebo s určitým napětím, jestli přijde nebo ne? Spíš s napětím, protože obrana je velmi stabilizovaná. Nepatřím k základní čtveřici, takže musím neustále přesvědčovat, že jsem připraven kdykoliv naskočit. V koutku duše vždycky doufám v nominační pozvánku. Před zápasem se Slovinskem jsem ji spíš očekával. Říkal jsem si, že v přípravném utkání bude chtít trenér Brückner zkoušet některé hráče. Navíc je zraněný Tomáš Ujfaluši. V každém případě je pro mne pozvánka vždycky velkou ctí.

Konkurence je velká a jak jste sám řekl, obrana je stabilizovaná. Nemáte obavu, že se třeba v reprezentaci neudržíte? Takhle nemohu přemýšlet. Zažil jsem EURO a byl to určitě fantastický úspěch i zážitek. Tohle mužstvo má předpoklady i kvalitu k postupu na mistrovství světa. Chtěl bych u toho zase být a na světovém šampionátu si zahrát. Určitě udělám všechno pro to, abych se v mužstvu udržel minimálně v té pozici, že budu kdykoliv připraven v obraně zaskočit.

Vy jste ale na rozdíl od jara nehrál od začátku v základu FC Bruggy. Víte, proč vás nechával trenér na lavičce? Přiznám se, že ani nevím. Trenér mi nic neřekl. Po pár zápasech jsem najednou znovu naskočil do základu a už zase hraji stabilně. Na důvod, proč jsem před tím nehrál, jsem se pochopitelně neptal a trenér nemá za povinnost mi něco takového vysvětlovat. Teď už je to minulost. Hlavně, že hraji. Navíc se nám dařilo, prohráli jsme po delší době až s Anderlechtem, i když jsme v tom utkání vedli. On ten kalendářní rok 2004 vůbec Bruggám vyšel. Na výročním sezení nám řekli, že jsme získali 81 ligových bodů za jaro a podzim, což je hodně. Škoda, že nám nevyšly evropské poháry.

Znovu vedete ligu s velkým náskokem. Už se v Bruggách mluví o titulu? Určitě, a dost nahlas. Chtějí ho všichni. Máme náskok minimálně šesti bodů, když připustím, že Anderlecht vyhraje oba odložené zápasy. Byli bychom hlupáci, kdybychom tak slibný náskok ztratili a nechali si titul vzít.

Znamená to, že Bruggy jsou tak dobré nebo zbytek belgické ligy tak špatný? Belgická nejvyšší soutěž není tak dobrá jako italská, anglická, španělská nebo německá. Patří ale k těm lepším v Evropě a FC Bruggy mají velmi kvalitní tým, schopný konkurovat i mezinárodně. Anderlechtu hodně uškodilo, že prohrál všechny zápasy v základní skupině Ligy mistrů. Byl na tom psychicky špatně, což se projevilo v domácí soutěži. Nám tím pomohl, protože jinak jsou souboje těchto dvou týmů o titul už několik let pravidlem. V Belgii tvoří absolutní špičku a patří určitě i k předním evropským celkům.

Kluby v Belgii a Nizozemsku jsou tradičně mnohonárodnostními společenstvími hráčů. Jaké máte vy osobně postavení v FC Bruggy? S tím mezinárodním složením máte pravdu. V mužstvu není taková parta, jako bývá v Česku, kdy se jde třeba společně na pivo. Většinou se to dělí na domácí a cizince. Není tam ale ani taková hráčská hierarchie. Uznáván je ten, kdo hraje dobře a je oporou. Snažím se proto předvádět maximum, protože hrát v základu takového týmu je velká šance a nemusí to být třeba moje poslední štace.

S kým v Bruggách nejvíc kamarádíte? Pochopitelně s cizinci, zejména s Chorvaty a Slovákem Markem Špilárem. Ten je v klubu o rok déle než já. Máme tam i Nigerijce a Brazilce, což jsou lidé povahově blíž k nám než k chladnějším Belgičanům. Rádi si povídají a užívají života.

Navštěvujete se s dalšími hráči, kteří působí v Belgii? Nenavštěvuji, protože jednak není čas a nemám na ně ani spojení. Navíc je neznám ani z české ligy. Pozdravíme se před vzájemným zápasem. S Danem Zítkou jsem vlastně jednou mluvil na letišti, když jsme se vraceli domů na zimní přestávku.

To žijete v Bruggách úplně sám? Kdepak, je tam se mnou přítelkyně Petra. Loni v létě dokončila v Ostravě vysokou školu a teď v Belgii studuje vlámštinu.

Bruggy jsou nádherné, žijete někde v centru nebo úplně mimo město? Máte pravdu, že Bruggy jsou jedno z nejkrásnějších měst nejen v Belgii, ale troufám si říct, že v celé Evropě. Jejich historické centrum je prostě kouzelné. Žijeme kousek od něho v pěkném domku a užíváme si to tady. Když máme volno, zajedeme si s Petrou nebo i s rodinami některých spoluhráčů do centra. Projdeme se, posedíme v příjemné restauraci, nebo zajdeme do obchodu. Máme to kousek i do přímořského centra Knoke Heist, což je také velmi pěkné místo. Ani do Antverp to není daleko, což je také nádherné město. Po této stránce je pro mne Belgie velmi příjemnou zemí.

Reklama

Související témata: