Hlavní obsah

Chelsea v nastavení vybojovala Ligový pohár

Fotbalisté Chelsea si po vyřazení z FA Cupu spravili chuť alespoň v Ligovém poháru. V nedělním finálovém duelu s Liverpoolem sice nezačali šťastně a brankář Petr Čech lovil míč ze své svatyně už v první minutě, nakonec se jim ale podařilo zápas otočit a v prodloužení rozhodli o konečné výhře 3:2.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Ambiciózní anglický klub, v němž vedle Čecha působí také Jiří Jarošík, se tak může radovat z první velké trofeje v kolébce fotbalu.

Na trávníku stadiónu Millennium v Cardiffu se mohli potkat dokonce čtyři čeští fotbalisté, ale v základní sestavě vyběhla jen dvojice z Chelsea. Vedle brankáře Čecha, který měl místo už dávno jisté, dal trenér Mourinho důvěru i Jarošíkovi, přestože tím musel vyřadit svého portugalského krajana Tiaga.

Český záložník byl před týdnem v prohraném utkání s Newcastlem jedním z nejlepších hráčů Chelsea, a tak místo očekávané role náhradníka pronikl jako jediný do jedenáctky, která v úterý hrála Ligu mistrů v Barceloně. Nebyla to jeho chyba, že na hřišti zůstal jen 45 minut.

Česká kolonie v Liverpoolu byla od začátku jen v roli diváků. Španělský trenér Rafael Benítez se rozhodl pro hru s jedním útočníkem a tuto úlohu svěřil svému krajanovi Morientesovi. Milan Baroš, který je s 12 góly nejlepším střelcem týmu, tak musel na lavičku náhradníků a Vladimír Šmicer, vracející se po vážném zranění, se nevešel ani tam.

Vyrovnání zařídil nešťastník Gerrard

Morientes se trenérovi odměnil hned v první minutě. Zbavil se dvou londýnských zadáků, přesně odcentroval a Nor Riise se opřel z voleje do míče takovou silou, že Čech v brance neměl šanci. Tím zároveň prakticky rozhodl o tom, že Jarošík na trávníku dlouho nevydrží.

Mourinho po prohraném poločase s minimem šancí potřeboval zesílit tlak, a tak místo defenzivního českého středopolaře poslal po přestávce na hřiště islandského útočníka Gudjohnsena. Dravý Seveřan měl v 55. minutě obrovskou šanci vyrovnat, ale polský brankář Dudek, v poslední době často kritizovaný, zázračně vyrazil a poradil si i s Gallasovou dorážkou.

Petr Čech se na druhé straně vytáhl při jednom z liverpoolských brejků, a přestože Němec Hamann mířil přesně k tyči, na českého gólmana nevyzrál. Zatímco v Barceloně se Chelsea prezentovala houževnatou obranou, teď musela tvořit, a to se jí dlouho nedařilo.

Baroš přišel na hřiště až v 74. minutě a okamžitě založil bleskovou akci, na jejímž konci chyběly Gerrardovi jen centimetry, aby náskok Liverpoolu zdvojnásobil. Kapitán Liverpoolu míč do sítě nakonec dopravil, ale na špatné straně. Dlouhý centr mu sklouzl po hlavě tak nešťastně, že z toho byl vlastní gól. Paradoxně padl v okamžiku, kdy se Liverpool z tlaku vymanil a kdy to vypadalo, že Chelsea utrpí během osmi dnů už třetí porážku.

Kouč Chelsea musel do kabin

Mourinho tíhu okamžiku neunesl, šel si něco vyříkat s liverpoolskými fanoušky a rozhodčí ho vykázal do šatny. Prodloužení, v němž se obě strany v hektickém tempu snažily strhnout vedení na svou stranu, tak viděl jen v televizi.

A bylo se na co dívat. Ve 107. minutě zařídil nejdražší hráč na hřišti Drogba pro londýnský klub vedení a spravil si tak chuť po úterní červené kartě na Nou Campu. Když pak Srb Kežman přidal další gól, zdálo se být všechno jasné.

Jenže Liverpool se nechtěl tak snadno vzdát myšlenky, že získá Ligový pohár už poosmé. Po faulu na Baroše rozehrál Gerrard přímý kop a Španěl Nuněz snížil na 2:3.

Vyrovnat se však už nepodařilo a ruský magnát Roman Abramovič si po závěrečném hvizdu konečně oddechl. Miliardy, jež za půldruhého roku investoval do Chelsea, přinesly první dividendu.

ANGLIE - Ligový pohár, finále
FC Chelsea - FC Liverpool 3:2 pp (1:1, 1:0)
Branky: 79. vlastní Gerrard, 107. Drogba, 112. Kežman - 1. Riise, 113. Nuněz.

Reklama

Související témata: