Hlavní obsah

Jarošík a Čech s trofejí a sebedůvěrou

PRAHA

"Pro tohle se hraje fotbal," zněla shodná odpověď dvou českých fotbalistů na otázku o prvních pocitech po nedělním vítězství v anglickém Ligovém poháru nad Liverpoolem 3:2 po prodloužení. Záložník Jiří Jarošík a brankář Petr Čech přitom neměli na mysli jen samotnou trofej, přestože byla pro ně v kolébce fotbalu první. Nadšeně hovořili o velké atmosféře finále s Liverpoolem, na které přišlo do Cardiffu 78 tisíc diváků, i o vnitřní síle mužstva.

Foto: koláž Sport.cz

Petr Čech se v Chelsea dočkal první trofeje - ilustrační foto.

Článek

Jarošík má důvod k oslavám dokonce jen pár týdnů poté, co si modrý dres Chelsea oblékl poprvé. Čech se dostal ke své první klubové trofeji, ačkoli už má za sebou působení v první lize tří zemí. "Já doufám, že není poslední," řekl český brankář s nadějí. "Věřím, že největší radost přijde na konci sezony," řekl Čech a ani nemusel dodávat, že hovoří o ligovém titulu.

I na něj si věří: "Máme šest bodů náskok a zápas k dobru. Všechno máme ve svých rukách, takže není čeho se obávat." Pokud jde o Ligu mistrů, je už opatrnější, ale klub zjevně ani tuto trofej nepustil z mušky. "Uvidíme, jak dopadne odveta s Barcelonou," nechal si Čech otevřená vrátka.

Náladu v opačném táboře možná nechtěně znázornil Milan Baroš, který prošel koridorem novinářů první, se sklopenou hlavou a bez reakce na otázky. Před dvěma lety zde Liverpool slavil pohárové vítězství, k němuž i on tehdy pomohl.

Pro tohle stojí za to hrát fotbal

Zatímco Jarošík se s Barošem na hřišti vůbec nepotkal, Čech s ním v závěru krátce mluvil. "Jen jsme se pozdravili a popřáli jsme si hodně štěstí," líčil to po utkání Čech, "on se musel bohužel dívat na to, jaké to je, když se finále prohraje. Nepřeji mu to, ale na druhou stranu já jsem tím vítězem a to mě těší."

"Jsem rád, že jsem tady byl, protože pro tohle stojí za to hrát fotbal. Fantastická nálada, atmosféra, nádherný stadion, krásný fotbal, silní soupeři. To drama tomu slušelo. Myslím, že se zápas musel líbit," dělil se po zápase o zážitky Jiří Jarošík.

Dramatu přidal i trenér Chelsea José Mourinho, který byl ve druhém poločase vykázán z hřiště, když poněkud příliš agresivně komentoval hru soupeře. José Mourinho pak musel sledovat zbytek zápasu u televize, ale pro trofej si přišel. Sice trochu zdráhavě pozdravil tribuny, ale s hráči se objímal s pravou portugalskou vervou.

Naproti tomu vlastník Chelsea Roman Abramovič, který se přišel z královské tribuny cardiffského stadionu podívat, zda mu jeho miliony liber už konečně vynesou nějakou trofej, dával najevo pocitů jen málo. "Byl spokojený," shrnul jeho návštěvu v kabině Jarošík. Dodal, že si s majitelem klubu povídá rusky, což mu po angažmá v CSKA Moskva nedělá problémy.

Prohru si nepřipouštěli

Jarošík ale neváhal také přiznat, že při pohledu na to, jak Petr Čech tahá z branky míč hned v první minutě, trochu víru ve vítězství ztratil. "To byl nástup, to jsme nečekali," zhodnotil soupeře. "No, první gól v sezoně byl už 12 sekund po úvodním hvizdu, takže to dnes nebylo tak zlé," žertoval po zápase Čech, který dnes inkasoval za 46 sekund.

Podle něj si ovšem Chelsea možnost porážky ve skutečnosti nepřipouštěla. "My jsme se ani nebavili o tom, že bychom to nedokázali, protože jsme věřili, že to dokážeme a nic jiného než vítězství nás v tomto zápase nezajímalo," líčil atmosféru v táboře modrých. Tomu přizvukoval autor jednoho z gólů Didier Drogba: "Tento tým má velkého ducha."

Podle Čecha fungovali jeho spoluhráči v převážné části zápasu jako stroj, jako by měli jednu společnou vůli. "Po poločase už nebylo na co čekat, museli jsme prostě zkusit do toho vrhnout všechny síly a trošku i zariskovat na úkor obrany a snažit se vyrovnat. Šancí jsme měli dost," zhodnotil Čech druhý poločas, v němž se podle statistik hrálo většinou na půli Liverpoolu.

"Černý týden definitivně skončil," prohlásil gólman kapitolu se dvěma nečekanými prohrami za uzavřenou. Tým má nyní dva dny volna a pak začne kolotoč znovu. V sobotu hraje Chelsea v Norwichi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články