Hlavní obsah

Jankulovski: Do branky mě nedávejte, to by nedopadlo dobře

PRAHA

Univerzál Marek Jankulovski se těší v létě do AC Milán, kam by měl zamířit z Udine a je pevně přesvědčený o postupu české fotbalové reprezentace na mistrovství světa v Německu. Zatím ale žije hlavně letošním ročníkem Série A a s Udine má vysoké cíle. "Chceme skončit do čtvrtého místa a hrát kvalifikaci Ligy mistrů," říká Jankulovski v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: archiv

Marek Jankulovski

Článek

Udine prožívá jednu z nejlepších sezón, ale ani vám se nevyhnuly slabší chvilky, naposledy na přelomu ledna a února. Čemu je přičítáte? Přišla určitá krize, která je ale normální. Vždyť až do ledna mužstvo šlapalo jako hodinky. Hráli jsme výborně. Asi přišlo trochu uspokojení a s ním černá série. Přitom jsme nehráli špatně, ale ztráceli jsme zbytečně body. Naštěstí jsme se vzpamatovali včas a znovu bojujeme o kvalifikaci Ligy mistrů.

Přestoupí Marek Jankulovski do AC Milán?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Není to umístění trochu nad poměry Udine, vždyť za vámi je několik gigantů jako Inter Milán nebo oba římské kluby? O pohárové příčky hrajeme pravidelně, tak proč bychom si to jednou nemohli rozdat také o přední umístění. Už jsme byli i třetí a pořád je šance se mezi tři nejlepší dostat. Na titul to ale rozhodně není.

Třetí či čtvrtá příčka by ale znamenala účast v kvalifikaci o Ligu mistrů... Teď už se o téhle možnosti hovoří otevřeně a netajíme se tím, že chceme skončit do čtvrtého místa, protože i z téhle pozice se do předkola Ligy mistrů postupuje. Zpočátku se o této možnosti mluvilo spíš potichu. Soutěž je dlouhá a stát se může cokoliv. Myslím si, že jsme schopni se udržet v nejlepším kvartetu Serie A.

Nejen Udine, ale ani další italské kluby v zimě nijak výrazně neposilovaly. Čím si to vysvětlujete? V Udine došlo jen k výměně jednoho hráče s Bergamem. Myslím si, že celá fotbalová Evropa prožívá ekonomickou recesi. Kluby nemají na rozhazování. Ani v Itálii nedošlo k žádnému bombovému přestupu. Kluby hodně zvažují, kolik a za koho vydají peněz. Spíš přicházejí mladí hráči, kteří jsou levnější, nebo dochází k výměnám.

V létě by měl být ale přestupovou bombou váš přechod do AC Milán... Já bych nemluvil o přestupové bombě. Nejsem taková hvězda, hlavně věřím, že k tomu přestupu dojde. Hovořil jsem se zástupci AC Milán, mají o mne skutečně zájem, což mě posiluje psychicky a motivuje. Stát se může cokoliv, ale budu šťastný, když tenhle přestup vyjde. V opačném případě bych to nebral jako tragédii. I s Udine je šance zahrát si v pohárové Evropě.

Takže zájem AC Milán není žádná fáma... Tentokrát opravdu ne, ale ony nebyly fámy ani spekulace o Juventusu nebo o Interu. Jen ta jednání nebyla dotažena.

Co pro vás AC Milán znamená?Splnění klukovského snu. To je skutečný velkoklub, jeden z největších na světě.

O změně země jste neuvažoval? Dřív ano, měl jsem nějaké nabídky, ale v Itálii je spokojena celá rodina, nemám důvod měnit zemi. Klub ano, a velmi rád.

V reprezentaci hrajete na levém okraji obrany, ale v Udine téměř všude jinde. Kde hrajete momentálně? Momentálně hraji pravého záložníka.

Nejde vám to časté pendlování sestavou na nervy? Na nervy ne, ale že bych z toho byl nadšený, to nejsem. Musím se pokaždé přizpůsobovat něčemu novému, nesmím zapomenout, že jako levý obránce si nemohu dovolit směrem dopředu to co třeba na pravém křídle. Pravda, určitě tím získávám na univerzálnosti a zkušenostech, ale skoro bych to už vyměnil za klidnější stálé místo na jednom postu nebo alespoň na jedné straně.

Je nějaké místo v sestavě, na němž jste ještě nehrál? Zatím jsem nestál v brance, ale tenhle experiment trenérům nedoporučuji, to by asi nedopadlo dobře. Pro chytání fakt nemám buňky. Nehrál jsem ještě pravého středního obránce. Jinak jsem byl už všude.

Kdybyste si mohl vybrat místo v sestavě, kam byste se postavil? Na levý okraj středové řady, tam mi to vyhovuje nejvíc. Mohu po levé straně jezdit dopředu i dozadu, víc si užiji míče, jsem častěji ve hře, ale tam už jsem nehrál pěkně dlouho.

Kolik máte v Udine aktuálně na kontě ligových branek? V tomhle ligovém ročníku čtyři, ale doufám, že to není konečné číslo. První rok v Itálii jsem dal pět gólů, loni šest, takže letos bych bral sedm. Snad ty tři na jaře ještě dám.

S Pavlem Nedvědem jste byli vlevo sehraní, doplňovali jste se. Jak vám to jde se Štěpánem Vachouškem? S Pavlem jsme toho odehráli hodně a krásné zápasy! Se Štěpánem si na sebe zvykáme a podle mne to je lepší a lepší.

Má i bez Nedvěda tohle mužstvo šanci postoupit na mistrovství světa? Určitě, o tom nepochybuji. Kdybych tomu nevěřil, nemělo by smysl v něm hrát. Máme pořád velice silný tým. Odchod Pavla je určitě velkou ztrátou, ale jinak se mužstvo nezměnilo a hlavně v něm stále přetrvává ten zdravý týmový a především vítězný duch.

Reklama

Související témata: