Hlavní obsah

Pro Čecha i Jarošíka je pohár nejcennější trofejí

PRAHA

V neděli večer získala londýnská Chelsea první trofej v této sezóně, když po prodloužení zdolala ve finále anglického Ligového poháru Liverpool 3:2. Na straně vítězů byli i dva čeští reprezentanti: v brance chytal Petr Čech a první půli odehrál Jiří Jarošík. Po utkání se oba shodli, že zisk poháru je pro ně nejcennější trofejí při zahraničním angažmá.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Z Cardiffu, kde se hrálo, fotbalisté Chelsea spěchali do Londýna, kde byla připravena hlavní oslava.

Vyhraje Chelsea Ligu mistrů i Premier League?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Odlet se zdržel, takže jsme do zamluvené restaurace dorazili později. Přes únavu to byl příjemný večer či noc. Seděli jsme všichni pohromadě, hráči, trenéři i vedení. Nijak jsme to neprotahovali do ranních hodin. Popovídali jsme, dobře povečeřeli, připili si a postupně jsme se jeden po druhém vytráceli, jak kdo se cítil," popsal Právu Jiří Jarošík s tím, že hned na trávníku a v kabině byla oslava o něco bouřlivější.

"Já nemám žádný klubový titul, ani se Spartou, takže si té anglické trofeje moc vážím. Věřím, že v téhle sezóně nebude poslední. Chceme po padesáti letech pro Chelsea vybojovat anglický titul a uděláme pro něj maximum," uvedl Petr Čech a přiznal, že inkasovaný gól v první minutě byl nejhorším možným způsobem začátku finálové bitvy.

Nejhorší situace v sezóně

"Řekl bych dokonce, že jsme se ocitli v nejhorší situaci v této sezóně. Po tak rychlém gólu nám nezbylo nic jiného než bojovat. Ukázali jsme, že máme skvělého týmového ducha, obrovskou vnitřní sílu a ohromnou vůli po vítězství. Druhý poločas jsme odehráli fantasticky. Za snahu a předvedenou hru jsme byli po zásluze odměněni, měli jsme hodně šancí a vyhrát jsme vlastně mohli už v normální hrací době," líčil český gólman Chelsea.

Po hodině hry, ještě při liverpoolském vedení, podržel svůj tým při dělovce Hamanna. "To byla velká šance, a kdybych ji nechytil, bylo by za stavu 0:2 asi hotovo. V závěru utkání jsem stačil nadvakrát pokrýt hlavičku z pěti metrů a po prodloužení jsem měl velkou radost, že to dopadlo dobře," dodal Čech.

Hrát po boku Lamparda je paráda

Jiří Jarošík nastoupil v základní sestavě, v níž nahradil proti Lize mistrů Portugalce Tiaga. "Hrál jsem zprava vedle Lamparda, perfektně jsme se doplňovali. Hrát po boku takového fotbalisty, to je prostě paráda. Umí s míčem úžasné věci. Vyměnili jsme si pár přihrávek, spíš jsem ho zajišťoval, aby se mohl víc věnovat ofenzívě," vyprávěl spokojeně český fotbalista.

Do druhé půle už Jarošík nenastoupil: "Brzy inkasovaný gól změnil naše původní plány. Když se nepovedlo do poločasu vyrovnat, trenér Mourinho posílil ofenzívu, takže na trávník šel místo mne útočník Gudjohnsen. Ale zahrát si v takovém zápase pro mne byl zážitek."

Chtějí uspět v Premier League i Lize mistrů

Český záložník má na kontě mistrovské tituly se Spartou i CSKA Moskva a doufá, že bude i anglickým mistrem. "Ligový pohár je nejčerstvější, a tudíž v tuto chvíli nejcennější trofejí, ale anglický titul, to bude ještě mnohem víc. Manchester se nám sice přiblížil na šest bodů, ale máme utkání k dobru, a když ho vyhrajeme, bude to zase o devět," připomněl.

"Hrajeme už jen dvě soutěže, kromě Premier League ještě Ligu mistrů, a v obou chceme uspět. Naše fotbalová síla, zdravá víra i vnitřní soudržnost a motivace uspět dávají předpoklady, že se to podaří," uvedl Jarošík, jehož mrzí, že nemůže hrát Ligu mistrů, v níž nastoupil na podzim za CSKA. "Příští rok si to vynahradím," zdůraznil.

Reklama

Související témata: