Hlavní obsah

Evropu čeká velkolepá fotbalová neděle. Na programu jsou hned čtyři slavná derby

Praha

Fotbaloví fanoušci se mohou těšit, napříč Evropou se tuto neděli uskuteční hned čtyři velká městská derby. V Anglii proti sobě nastoupí oba rivalové z Manchesteru, v Itálii se střetnou kluby z metropole Říma, v turecké lize týmy z Istanbulu a Moskva hostí duel velkoklubů CSKA a Spartaku. Do hry zasáhnou i čeští legionáři, k tomu ještě šlágry kola v Nizozemsku a ve Francii. Druhý víkendový den tak rozhodně nudný nebude.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Antonio Valencia (vlevo) se společně s Robinem van Persiem radují z gólu do brány Leverkusenu v utkání Ligy mistrů.

Článek

Nejsledovanější souboj se s největší pravděpodobností uskuteční v Anglii. Oba týmy před sezónou vyměnily trenéra. Citizens se ujal Manuel Pellegrini, k United přišel jako náhrada za Sira Alexe Fergusona David Moyes.

Obě mužstva mají na svém kontě sedm bodů, přičemž City jsou před Rudými ďábly pouze o skóre. „Minulý víkend jsme sice porazili Crystal Palace 2:0, ale výkon nebyl ideální. Nicméně v úterý (United porazili v Lize mistrů Leverkusen 4:2) se naše hra výrazně zvedla a doufám, že v tom budeme pokračovat i v neděli," uvedl pro uefa.com středopolař Michael Carrick.

V Rusku souboj třetího s prvním

Fanoušci budou v pozornosti i v Moskvě, kde proti sobě vyběhnou na trávník Spartak, kde působí i český obránce Marek Suchý, a CSKA. Bude to souboj čtvrtého celku tabulky  s lídrem soutěže. Navíc CSKA ještě v letošním ročníku ruské ligy neprohrálo.

Nicméně v Lize mistrů armádní klub nestačil na Bayern (0:3), což znamenalo první porážku z posledních jedenáct střetnutí. „Jsme velice zklamaní, ale každá porážka vám dá novou zkušenost. Nyní aspoň máme o motivaci navíc," sdělil záložník CSKA Pontus Wernbloom.

Peklo se rozpoutá i v Římě. Na olympijském stadiónu se proti sobě postaví AS a Lazio. Právě AS bude mít svému úhlavnímu rivalovi, co vracet. Na konci minulé sezóny podlehli jeho hráči ve finále Italského poháru Laziu 0:1. „Tento zápas je už zapomenut," důrazně podotkl kapitán Vlků Francesco Totti. Právě italský veterán může překonat historický milník. Pokud se zapíše do střelecké listiny, bude prvním, kdo skóruje desetkrát ve vzájemných zápasech.

V Nizozemsku duel někdejších spoluhráčů z Barcelony

Diváci v Nizozemsku se sice městského derby nedočkají, ale trhák kola mezi PSV Eindhoven a Ajaxem Amsterdam jistě nudit nebude. Speciální náboj bude mít především pro oba trenéry.

Jak Phillip Cocu (kouč Eindhovenu), tak i Frank de Boer (lodivod Ajaxu) byli asistenty u reprezentace Oranjes při mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Navíc spolu ještě během aktivní kariéry nastupovali v letech 2002 až 2003 za Barcelonu. PSV ve čtvrtek v Evropské lize doma ostudně prohráli s bulharským Ludogorcem Razgrad 0:2.

„I když se nám momentálně výsledkově nedaří, stále se musíme udržovat na cestě, kterou jsme si na začátku sezóny zvolili," vyhlásil bojovně Cocu. Eindhoven však v posledních čtyřech duelech ani jednou nevyhrál.

Turecké peklo

Velká bitva se očekává také v Istanbulu. Zatím suverénní Besiktas přivítá na svém svatostánku pro 76 tisíc příznivců Galatasaray. Pro trenéra Černých orlů Chorvata Slavena Biliče to bude první istanbulské derby. Nicméně právě současnému kouči žlutooranžových Fatihu Terimovi se může pomstít za čtvrtfinále EURO 2008.

Terim v té době vedl Turecko, které vyřadilo Chorvaty (1:1, na penalty 3:1), které koučoval právě Bilič. „Je důležité, abychom naše vedoucí postavení udrželi co nejdéle, proto v derby musíme zvítězit. Bylo by to cenné pro zbytek ročníku," předpokládal 45letý Bilič.

Ve Francii souboj boháčů

O šlágr kola je postaráno také ve Francii. Jeden z nejbohatších klubů světa PSG přivítá další movitý celek, Monako. Zde se očekává hlavně souboj dvou snajprů: uruguayský útočník ve službách Pařížanů Edinson Cavani proti kolumbijskému zabijákovi Falcaovi z Monaka.

Když se střetli naposled, tak vítězně ze souboje odešel Cavani. Uruguay i díky jeho zásahu porazila v kvalifikaci o MS ve fotbale 2014 Kolumbii 2:0. Nicméně i tak si rodák z městečka Salto uvědomuje, že Falcao představuje pro PSG největší hrozbu. „Falcao je skvělý útočník. Právě on mnohdy dokáže z minima vytěžit maximum. Musíme ho bránit opravdu těsně," varoval Cavani.

Začátky nedělních zápasů:
11:30 Spartak Moskva - CSKA
15:00 AS Řím - Lazio
16:30 PSV - Ajax
17:00 Manchester City - Manchester United
18:00 Besiktas - Galatasaray
21:00 PSG - Monako

Reklama