Hlavní obsah

Slovensko má v Mintálovi kandidáta na Zlatou kopačku

Slovensko má po dlouhé době opět fotbalistu, o němž se v Evropě hodně hovoří. Marek Mintál suverénně vede tabulku nejlepších střelců německé ligy a v pořadí evropských kanonýrů, usilujících o Zlatou kopačku, je s 19 góly druhý. Víc branek má na svém kontě jen Francouz Thierry Henry z Arsenalu.

Foto: FC Norimberk

Slovenský fotbalista Marek Mintál

Článek

Přitom sedmadvacetiletý Slovák byl donedávna v zahraničí prakticky neznámý. V roce 2003 přestoupil ze Žiliny do druholigového Norimberku za sto tisíc eur. Svému novému klubu pomohl mezi elitu a už po polovině první sezóny v německé lize vzbudil obrovskou pozornost.

Kdo získá Zlatou kopačku?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Liverpool za něj údajně nabídl čtyři milióny eur, ale v Norimberku zatím nechtějí o prodeji ani slyšet. "Mintál je náš poklad. Výkladní skříň našeho klubu," prohlásil na klubové internetové stránce prezident Norimberku Michael Roth. A trenér Wolfgang Wolf dodal: "Pro nás je nenahraditelný, navíc jeho tržní cena stoupá s každým gólem."

Slovenský reprezentant nastřílel téměř polovinu ze čtyřiceti branek ligového nováčka a novináři už klub překřtili na FC Mintál. Své umění ukázal i v charitativním zápase výběru ligy proti německé reprezentaci, v němž dal gól Lehmannovi už po pěti minutách na hřišti. Jeho bilance je tím pozoruhodnější, že hraje v záloze. Žádný koncový hráč, na jehož góly pracuje celé mužstvo, ale fotbalista, který útočí z druhé vlny!

Odborníci hledají Mintálovo kouzlo

Němečtí odborníci si marně lámou hlavu, v čem spočívá Mintálovo kouzlo. Co vězí za tím, že dává víc branek než milionové hvězdy jako Makaay, Pizarro, Ailton nebo Klose? Mintál není nijak zvlášť rychlý, na hřišti prý dokonce působí, diplomaticky řečeno, velmi rozvážným dojmem. Nevyhledává souboje, ale vždycky se objeví tam, kde nikdo není. V Německu mu to vyneslo přezdívku "Fantom", kterou prý s oblibou používá i trenér Wolf.

Mintál se nebojí vystřelit i z těžkých pozic, kde by si to nikdo netroufl. V tom mu pomáhá výborná kopací technika a všestrannost. Reportéři Kickeru spočítali, že osm branek dal pravou nohou, sedm levačkou a čtyři hlavou. Jen dva góly vstřelil z penalty, v neděli si proti Dortmundu mohl bilanci vylepšit, ale třetí pokutový kop neproměnil.

Před svým odchodem do Německa byl dvakrát po sobě králem střelců slovenské ligy, ale že se takhle razantně prosadí i v bundeslize, to ani na Slovensku nikdo nečekal. Teď fanoušci doufají, že svou střeleckou formu přenese i do reprezentace. V kvalifikaci pro mistrovství světa dal totiž zatím jen jediný gól, a to ještě fotbalovému trpaslíkovi z Lichtenštejnska.

Pořadí soutěže o Zlatou kopačku:
Jménoklubbrankybody
1. Thierry HenryArsenal2244
2. Marek MintálNorimberk1938
Vincenzo MontellaAS Řím1938
4. Andrew JohnsonCrystal Palace1836
Samuel Eto'oBarcelona1836
6. Diego ForlánVillarreal1632
7. Dirk KuijtFeyenoord2131,5
8. AdrianoInter Milán1530
RicardoBetis Sevilla1530
LiedsonSporting Lisabon2030
Fatih TekkeTrabzonspor2030
12. Tomasz FrankowskiWisla Krakov1928,5
Frode JohnsenRosenborg1928,5
Poznámka: V elitních ligách jsou góly násobeny dvěma, další soutěže mají koeficient 1,5 a 1.

Reklama

Související témata: