Hlavní obsah

Kováč chce pomoci Spartaku k titulu a do LM

PRAHA

Pomoci moskevskému Spartaku vyhrát titul ruského fotbalového šampióna a získat tím možnost zahrát si Ligu mistrů by chtěl čerstvý nováček týmu Radoslav Kováč. Vrcholnou evropskou soutěž považuje český obránce za metu všech fotbalistů a je připraven udělat všechno pro to, aby se Spartak mezi elitu dostal.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radoslav Kováč (vpravo) ještě v dresu Sparty - archivní foto

Článek

V prvním týdnu v Moskvě si ale Kováč ještě nezahrál - zatím se pouze seznamuje s mužstvem a ruskou metropolí. Také hledá nový byt a pomalu se učí rusky.

"Přišel jsem hrát o největší ambice. Dva roky se Spartaku moc nedařilo, ale věděl jsem, že kupuje nové hráče a má ambice vyhrát titul a zahrát si Ligu mistrů. Tak bych tomu chtěl pomoci," řekl Kováč. Spartak považuje za výborný klub, s ambicemi, dobrým jménem a tisícovkami fanoušků. "Prostě je to nejslavnější klub v Rusku a já jsem věděl, že to pro mě není krok zpátky," dodal.

Pomůže Radoslav Kováč Spartaku do Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Angažmá na východě od českých hranic vzal i kvůli exkluzivní smlouvě a samozřejmě honoráři. "Peníze asi hrály největší roli. Přiznávám, že kdybych nedostal podmínky, které jsem chtěl, tak bych nešel. Ve Spartě jsem byl velmi spokojený," uvedl pětadvacetiletý zadák. Pokud se mu bude v Moskvě dařit, věří, že bude zván i na srazy české reprezentace.

Kováčovu cestu do Ruska prý usnadnilo i to, že nejel do úplně cizího prostředí. Cestu do Spartaku už před ním vyšlapali Aleš Urbánek a Martin Jiránek. U pětadvacetiletého Jiránka dnes Kováč bydlí a zatím se s ním o všem radí. S Urbánkem se snad také setká, ten by se měl totiž po hostování ve Spartě vrátit do Spartaku, kde podepsal smlouvu do roku 2007. "Pokud ho ovšem nekoupí Sparta," zaspekuloval si nad osudem kamaráda Kováč.

Oba fotbalisté spolu hráli už za národní tým do 21 let, poté se setkali v Olomouci a nakonec v pražské Spartě. "Provází mě celou kariéru. V Olomouci jsme měli kdysi dávno pár aféřiček, ale dnes bych to neviděl nijak divoce. Byli jsme mladí," vzpomínal s úsměvem Kováč.

S Jiránkem i Urbánkem prý o Moskvě mluvil

S Jiránkem i Urbánkem prý o moskevském působení předem mluvil. "Marťas (Jiránek) je tu spokojený, Aleš o Moskvě nemluvil moc dobře. Byl tady sám, bydlel tři měsíce na báze, takže to asi nebylo ideální. Navíc se pocity vždy odvíjejí od toho, zda hrajete, nebo ne a on nehrál," uvedl Kováč.

Zda povede Kováčova cesta z Moskvy do ještě většího evropského klubu, ukáže budoucnost. "Už Spartak je velký evropský klub - zázemím, podmínkami. Ale úplně evropský by asi byl, až bychom hráli Ligu mistrů," myslí si Kováč. "Nároďák a Liga mistrů jsou pro fotbalistu úplně to největší, co může být," dodal.

Kováč nepřemýšlí o tom, zda by mohl následovat příkladu fotbalového kolegy Jiřího Jarošíka, který z moskevského CSKA přešel do londýnské Chelsea. "Zatím jsem nehrál ani jeden zápas za Spartak, takže těžko říct. Neřeším to. Teď bych se chtěl zabudovat do základní sestavy a hrát co nejlépe za Spartak," uvedl hráč, který se moskevskému klubu upsal na čtyři roky.

Spartak je prý parta profesionálů

Mužstvo Spartaku je prý parta profesionálů. "Když jsem přišel na trénink, velice mě nadchli. Hráči jsou kvalitní. Bohužel ale sobotní zápas se nepovedl, chyběla organizace hry. Příště to ale bude lepší," věřil obránce po domácí prohře 0:2 od FC Moskva. Po prvních trénincích už si dovolil i kritizovat. "Trenéři by měli být tvrdší. Ve Spartě jsou výborní hráči, ne však takoví individualisté. Organizací hry se to ale vynahradí," uvedl Kováč. K prvnímu zápasu za Spartak by měl nastoupit v neděli.

S ruštinou na tom zatím není pětadvacetiletý fotbalista nijak valně. "Němnožko panimaju," zaimprovizoval při rozhovoru. Věří ale, že do měsíce bude rozumět všemu a do půl roku už nebude mít žádné problémy. Zatím bydlí u svého spoluhráče v prostorném bytě nedaleko Sokolniků. Tento týden chce najít vlastní bydlení. Ve smlouvě má, že mu ho klub zaplatí, stejně jako auto s řidičem. Kováč je ale rozhodnutý řídit v moskevských ulicích sám.

Reklama

Související témata: