Hlavní obsah

Fotbalový Dortmund je prozatím zachráněn

PRAHA

Tým fotbalové bundesligy Borussia Dortmund vybojoval svou další existenci. Zástupci podílníků fondu Molsiris, kteří od konce roku 2002 vlastní 94 procent Vestfálského stadiónu, schválili plán záchrany vypracovaný vedením německého klubu. Pokud by se tak nestalo, klub by musel vyhlásit platební neschopnost.

Foto: ČTK/AP

Dortmund přestál důležité rozhodnutí podílníků fondu Molsiris - ilustrační foto.

Článek

To by znamenalo velké problémy, klub by od německého svazu nemusel v úterý získat licenci na další sezónu, což by jej mohlo poslat do amatérské ligy. "Šance jsou padesát na padesát," říkal na stránkách sport1.de jednatel Borussie Hans-Joachim Watzke před rozhodujícím jednáním.

Klub počítá s odkladem splátek

Jochenem Rölfsem vypracovaný záchranný plán předpokládá zpětný odkup stadiónu do vlastnictví klubu stejně jako pozdržení splacení dluhů a nájmů během let 2005 a 2006. Souhlasem Molsirisu získal klub hotovostní depot ve výši 51,8 miliónu eur.

Z této částky hodlá Dortmund použít 42,85 miliónu na nákup necelých 43 procent stadiónu. V současnosti platí Borussia každoročně Molsirisu 17 miliónu eur nájemné. Ze zbývajících devíti miliónů by klub zajistil financování zbývající části sezóny, přičemž zbývající věřitelé by poskytli více než šest miliónů.

Dortmund se bojí potrestání od fanoušků

Vedení klubu věřilo v souhlas podílníků Molsirisu, kterých je celkem 5800. Pesimističtí byli naopak analytici, kteří akcionářům doporučovali plán neschválit. "Riziko, že tyto investice budou definitivně ztraceny je příliš velké," tvrdil například analytik největší německé ratingové agentury Scope Group Frank Heimsaat.

Vedení Borussie se také obával emocionálního faktoru. Mnoho akcionářů je totiž fanoušky Dortmundu a vedení by mohli svým rozhodnutím potrestat za katastrofální finanční politiku v uplynulých letech. Vedení už do boje nasadilo i samotné fotbalisty. O podporu požádal fanoušky kapitán Christoph Metzelder a další idol dortmundských příznivců Lars Ricken.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články