Hlavní obsah

Fotbalová stávka kvůli daním se ve Francii odkládá

Paříž

Na konec listopadu ohlášená stávka klubů francouzské fotbalové ligy na protest proti chystanému zavedení takzvané "milionářské daně" se neuskuteční. Zástupci unie profesionálních klubů (UCPF) dnes oznámili, že chtějí nejprve prodiskutovat, jak nejlépe chránit fotbal do budoucna.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Akrobatická pozice - v těch si střelec PSG Zlatan Ibrahimovic libuje.

Článek

"Chceme dál vyjednávat a pokusit se krizi vyřešit," řekl předseda UCPF Jean-Pierre Louvel s upozorněním, že stávka stále zůstává jednou z variant. "Posuneme ji na pozdější termín, pokud jednání o zrušení 75 procentního zdanění zkrachují," prohlásil.

Kluby stávku, která měla být první ve francouzském fotbale od roku 1972, ohlásily koncem října. Protest byl namířen proti chystané vládní změně firemních daní, podle níž se od 1. ledna zavádí u ročních mezd přesahujících jeden milión eur daň 70 procent. Prezident Francois Hollande v říjnu vyloučil, že by fotbalové kluby mohly získat výjimku. Nyní jeho socialistický spojenec zprostředkoval návrat k jednacímu stolu.

Podle UCPF to pro profesionální kluby bude představovat zátěž v celkové výši 44 miliónů eur; z toho polovina jde na vrub bohatého Paris St. Germain. Nad milión eur ročně ve Francii údajně vydělává zhruba 120 fotbalistů. Změna daní se nedotkne jen čtyř klubů z nejvyšší soutěže, které takto placené fotbalisty v kádru nemají. Totéž platí pro všechny druholigové celky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články