Hlavní obsah

Rakouský fotbalista Taboga byl zatčen kvůli ovlivňování zápasů

Rakouský fotbalista Dominique Taboga byl ve středu zatčen kvůli podezření z ovlivňování zápasů. Jednatřicetiletý obránce původně na policii nahlásil, že ho vydírá sázkařská mafie, pak se ale sám přiznal k pokusům o zmanipulování výsledků. Prvoligový nováček Grödig s ním proto před dvěma týdny rozvázal smlouvu.

Článek

Salcburský státní zástupce viní Tabogu z toho, že v minulé sezóně, kdy hrál Grödig v druhé lize, naváděl čtyři spoluhráče, aby ovlivňovali zápasy. Údajně rovněž zpronevěřil 5000 eur (137.000 korun) z týmového fondu.

Kvůli údajnému vydírání byli již dříve zadrženi tři muži, jedním z nich je bývalý rakouský reprezentant a někdejší Tabogův klubový spoluhráč Sanel Kuljic. Zatčeni byli ve chvíli, když na parkovišti přebírali peníze od Tabogy, který předtím o chystané schůzce informoval policii. Kuljic tvrdí, že mu Taboga dlužil.

Korupční skandál v rakouském fotbale je ale mnohem rozsáhlejší. Vyšetřovatelé podezírají z ovlivňování zápasů v první a druhé lize 26 lidí, vesměs současných nebo bývalých hráčů. Dvacet z nich už vyslechli, provedli také domovní prohlídky. Od roku 2004 jde o téměř dvě desítky podezřelých utkání především Grödigu a Kapfenbergu, za který Taboga rovněž hrával.

Reklama

Související témata: