Hlavní obsah

VIDEO: Ibrahimovic servíroval delikatesu. Penaltu à la Panenka

Paříž

Dává góly všeho druhu: hlavou, nůžkami nebo ekvilibristicky patičkou, z dálky ránou jako z děla i zblízka jemně nadýchaným obloučkem. Zlatan Ibrahimovic je střelec par excellence. Švédský dlouhán ve službách Paris St. Germain o tom znovu přesvědčil v nedělním ligovém utkání proti Lyonu, v němž k vysoké výhře 4:0 přispěl dvěma góly z pokutových kopů. Zvlášť ten první, při kterém míč jen jemně podebral ve stylu legendární penalty Antonína Panenky, stojí rozhodně za zhlédnutí.

Ibrahimovicova penalta á la Panenka

 
Článek

Skóre zápasu otevřel Edinson Cavani, a když krátce před přestávkou uruguayského snajpra fauloval v šestnáctce brankář Rémy Vercoutre, Ibrahimovic z penalty v 41. minutě zvýšil. Míč poslal do sítě dloubákem, jen o něco výš než v pondělí 65. narozeniny slavící vyhlášený exekutor z Vršovic ve finále ME v roce 1976 proti Německu. Po změně stran přidal třetí branku Thiago Silva a deset minut před koncem pak uzavřel skóre Ibrahimovic. Druhou penaltu proměnil střelou k tyči.

Když movití katarští šejkové ve vedení Paris St. Germain v létě zlanařili za 64 miliónů eur z Neapole obávaného kanonýra Cavaniho, fanoušci francouzského mistra si v představách gólové kanonády s již prověřeným Ibrahimovicem mnuli ruce. V médiích ale občas zazněly i varovné hlasy: Jsou to excelentní střelci, zvyklí brát na sebe v koncovce zodpovědnost. Budou si ti dva na hřišti rozumět, budou spolupracovat? Nezmění se ofenzíva PSG v útok dvou sólistů?

A někteří šli ještě dál a pod heslem „dva kohouti se na jednom smetišti nesnesou" posílali Ibrahimovice ve svých spekulacích tu do Juventusu Turín, tu do Realu Madrid. Jenže Ibra na sklonku července v interview pro list L'Equipe prohlásil: „Jsem ve spojení se spoustou klubů. Je to byznys jako obvykle. Ještě dva roky ale patřím PSG a nemám důvod, abych z Francie odcházel."

A dosavadní průběh nejvyšší francouzské soutěže zatím pochybovačům rázně zavírá ústa. Po 15 odehraných kolech se PSG vyhřívá v čele tabulky,  Ibrahimovic je s 11 trefami nejlepším střelcem soutěže a Cavanimu patří s deseti zásahy druhá příčka...

Reklama

Související témata: