Hlavní obsah

Podzim mohl být lepší, posteskl si útočník Austrie Vídeň Jun

Praha

V rakouské nejvyšší soutěži v závěru podzimu dosáhl útočník Austrie Vídeň Tomáš Jun (30) stovky zápasů a nastřílel 37 branek. Přesto nebyl s druhou polovinou roku spokojený. Chybělo mu víc zápasů i gólů, ale také postup ze základní skupiny Ligy mistrů a lepší výchozí pozice v boji o obhajobu titulu.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Tomáš Jun z Austrie Vídeň (vlevo) a Viktor Fajzulin z Petrohradu.

Článek

Mám z podzimu smíšené pocity, nebylo to nic moc. Herně jsme pokulhávali a výsledky nebyly nic moc. Trochu jako na houpačce. Na jaře to bylo lepší, protože jsme si vybojovali účast v základní skupině Ligy mistrů, ale v té jsme mohli uhrát lepší výsledky. Nakonec nám postup do Evropské ligy utekl kvůli vzájemnému zápasu s Portem. Stačil jediný bod a dokonce bychom postoupili do jarní fáze Ligy mistrů. Naše skupina byla zvláštní. Petrohrad, kterému jsme dali čtyři góly, postoupil se šesti body, zatímco třeba Neapoli nestačilo ani dvanáct bodů,“ ohlédl se za končícím rokem a zejména jeho druhou polovinou Tomáš Jun.

Austria prošla úspěšně kvalifikací Ligy mistrů. V základní skupině měla Atlético Madrid, FC Porto a Zenit Petrohrad, tedy velmi zdatné soupeře. „Chtěli jsme si Ligu mistrů především užít. Postupně jsme zjistili, že snad kromě Atlétika Madrid se dalo hrát se všemi soupeři. Jenže jsme některé zápasy prohráli úplně zbytečně, dostávali jsme laciné góly, neproměňovali šance. Je to škoda,“ litoval v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Gól po deseti letech

Elitní evropskou soutěž si zahrál po deseti letech. Nezastíral nostalgii. „Sice jsem toho neodehrál tolik, kolik jsem si přál, ale v utkání s Petrohradem doma jsem byl zase v základní sestavě a dal dokonce gól. Prožil jsem nelehké období. V rakouské nejvyšší soutěži jsem vstřelil dva góly. Na konec podzimu to bylo příjemné. Mám o to větší motivaci pro jaro,“ našel na podzimu přeci jenom pozitiva a nabídl svoji bilanci za šest sezón v nejvyšší soutěži našich jižních sousedů... „V rakouské lize jsem v závěru podzimu odehrál stý zápas a dal jsem v ní za dobu svého působení tady sedmatřicet branek, to není špatná bilance.“

Cíl Austrie pro jaro je jasný. „Znovu se probojovat do pohárové Evropy. Titul těžko obhájíme, protože Salcburk má už jedenáctibodový náskok a utkání k dobru. Je rozjetý, ale na to, abychom se dostali do Evropy, určitě máme. Můžeme se soustředit jenom na ligu, takže naše výsledky by měly být lepší. Zimní přípravu nemám zrovna rád, ale chci se co nejlépe připravit. Bude trvat měsíc a je v tom i herní soustředění v Turecku, tedy žádné běhání ve sněhu bez míče,“ zdůraznil s tím, že konec roku si užívá doma v Česku s rodinou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články