Hlavní obsah

Lékař Chelsea pomáhá rekonvalescenci hráčů čištěním krve

LONDÝN

Lékař fotbalistů Chelsea Bryan English bude muset představitelům britského sportu vysvětlovat, jakou metodu používá při urychlení léčby hráčů. English prý pomáhá rekonvalescenci fotbalistů čištěním krve, což kritizovala Světová antidopingová agentura WADA. Není však jisté, zda jde o doping.

Článek

Na způsob léčby, která pomohla například zraněnému nizozemskému fotbalistovi Arjenu Robbenovi, upozornil minulý týden šéf WADA Dick Pound. Uvedl, že metoda může být považována za ilegální, nicméně přiznal, že se musí ještě poradit s odborníky.

Čištění krve se podle mluvčího organizace UK Sport, jež je v Británii zodpovědná za provádění dopingových kontrol, používá zhruba pět let. Spočívá v tom, že se sportovci odeberou tři až čtyři mililitry krve, které se poté po odstředění v centrifuze vrátí zpět do těla na postižené místo.

Nejde tedy o klasický krevní doping, při se krev okysličuje. Ten kontroly odhalily například u cyklistů Santiaga Pereze a Tylera Hamiltona.

"Musíme zjistit, jaké jsou vlastně důsledky této metody, a na základě toho rozhodneme, zda je to povolený způsob léčby," uvedl mluvčí UK Sport, jenž zatím britským sportovcům tuto léčbu nedoporučil.

Reklama

Související témata: