Hlavní obsah

I Brazilec Fred už ví o Plzni své. A na Superpoháru v Izraeli zahájil se Šachtarem vítězně

Aktualizováno

Zatímco fotbalisté Plzně se na druhé zimní soustředění na Kypru teprve chystají, jejich soupeř v Evropské lize Šachtar Doněck už si ho v Izraeli užívá. Nejenže tam po přesunu ze Spojených arabských emirátů trénuje, ale ve čtvrtek večer nastoupil proti Zenitu Petrohrad k prvnímu utkání Společného superpoháru, v němž startují nejlepší celky Ukrajiny a Ruska, a osmifinalistu Ligy mistrů zdolal 2:1. Ukrajinský mistr přitom pochopitelně také studuje českého protivníka, což brazilský legionář Fred potvrdil.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Šachtaru trénují v Izraeli pod přísným dozorem vlastní ochranky.

Článek
Fotogalerie

Myšlenku na pravidelnou konfrontaci nejlepších ukrajinských a ruských mužstev vehementně propaguje rumunský kouč ve službách Šachtaru Mircea Lucescu. Teď k ní v izraelském Tel Avivu dojde, neboť na turnaji nazvaném Společný superpohár startuje vedle jeho týmu a petrohradského Zenitu i CSKA Moskva a Metalist Charkov.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Projekt odstartoval v Tel Avivu

„Už před několika lety jsem v rozhovoru pro ruskou televizi mluvil o tom, jak prospěšné by pro fotbal v obou zemích bylo, aby se pravidelně střetávaly mistrovské celky a vítězové pohárů Ukrajiny a Ruska," řekl před startem turnaje, jehož dějištěm bude Tel Aviv. Lucescu by se dokonce nebránil ani společné ukrajinsko - ruské lize, jejímž je propagátorem.

Další program Šachtaru na turnaji v Tel Avivu
2. únoraŠachtar - Metalist Charkov
5. únoraŠachtar - CSKA Moskva

„Mnozí lidé na Ukrajině jsou ale proti, neboť se obávají, že by Šachar ztratil dominantní postavení, které ve své zemi má. Proč tedy riskovat? argumentují. Jenže to je špatný přístup, protože jen pravidelnou konfrontací nejlepších ukrajinských a ruských mužstev jejich výkonnost a fotbalová kvalita poroste, zvýší se úroveň soutěže a jsem si jistý, že to napomůže naší konkurenceschopnosti v Evropě, kde chceme být samozřejmě také úspěšní," argumentoval Lucescu, jenž vede Doněck už deset let.

Společný superpohár v Izraeli je prvním pokusem, jak projekt vyzkoušet. „A právě proto je pro nás otázkou prestiže, abychom v něm uspěli. Nemluvě o tom, že turnaj vysílá televize, takže navzdory přátelskému charakteru zápasů k nim přistoupíme s plnou vážností. Vždyť jde i o finální přípravu na play off Evropské ligy a ukrajinskou ligu," připomínal zkušený kouč, který před pěti lety dovedl Šachtar k triumfu v Poháru UEFA a letos by na něj chtěl navázat primátem v Evropské lize.

I hráči Šachtaru už o Plzni vědí své

Plzeň však nevnímá jako snadného soupeře ani on, ani jeho svěřenci. „Silné mužstvo. Nebudou to jednoduché zápasy, ba naopak. Už jsme měli možnost seznámit se s minulými vystoupeními plzeňské Viktorie a jejím stylem hry. Má v sestavě hodně rychlých fotbalistů," přiznával na klubových stránkách Šachtaru brazilský legionář Fred, který přišel na Ukrajinu loni v létě za 15 miliónů eur z Porto Alegre.

„My ale v přípravě děláme vše proto, abychom byli na zápasy Evropské ligy co nejlépe nachystáni. Neexistuje pro nás nic jiného než postup. Společný superpohár a konfrontace se Zenitem, CSKA a Metalistem Charkov nám k tomu pomůže," je si jistý Fred.

A únorový soupeř Viktorie Plzeň ve vyřazovací fázi Evropské ligy vyhrál v zimní přípravě šestý ze sedmi zápasů. Hned na úvod se o to v Izraeli postaral brazilský ofenzivní záložník Douglas Costa gólem ve třetí minutě nastavení.

Sestava Šachtaru: Pjatov - Srna, Kučer, Rakickij, Ismaily - Hübschman (73. Stěpaněnko), Fred - Teixeira (73. Eduardo), Taison (65. Bernard), Ilsinho (65. Douglas Costa) - Luiz Adriano (65. Ferreyra). Trenér: Lucescu.

Šachtar vstřelil také první branku zápasu, když ve 22. minutě skóroval jiný brazilský středopolař Alex Teixeira. Ruský tým vyrovnal v 81. minutě z penalty. To už na hřišti nebyl český reprezentant Tomáš Hübschman, kterého v 73. minutě v záloze Doněcku vystřídal Taras Stěpaněnko.

Reklama

Související témata: