Hlavní obsah

Zase mám k titulu o něco blíž, raduje se Čech

Fotbalový brankář Petr Čech se znovu o něco přiblížil k vysněnému prvnímu ligovému titulu ve své kariéře. Marně na něj čekal ve Spartě a v provinčním Rennes si o něm mohl nechat jen zdát, ale nyní má s Chelsea na dosah vítězství ve slavné Premier League. Londýnskému klubu stačí ve zbývajících pěti ligových zápasech uhrát čtyři body a trofej mu připadne po dlouhých padesáti letech.

Foto: koláž Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

"Jsme už opravdu blízko. Nemůžu se dočkat, až ten pohár zvednu nad hlavu," řekl Čech den po remíze s Arsenalem. "Důležité bude, abychom o víkendu doma porazili Fulham. Pak už to nějak uhrajeme. Hlavně se nemusíme ohlížet na zaváhání soupeřů, můžeme si to vybojovat sami," uvedla česká brankářská jednička.

Tým s Petrem Čechem a Jiřím Jarošíkem ve středu večer úspěšně zvládl další z klíčových soubojů sezony. V prestižním derby s Arsenalem doma sice uhrál "jen" bezbrankovou remízu, ale i tak byli Čech a spol. spokojenější než soupeř. Arsenal se k Chelsea nepřiblížil, rozdíl mezi oběma týmy je i pět kol před koncem jedenáctibodový.

Udělali jsme další významný krok k titulu

"Udělali jsme k titulu další významný krok. Důležité je, že náš náskok zůstal i po středě stejný," prohlásil Čech, který se dnes s českými novináři o své dojmy podělil prostřednictvím telemostu z Londýna. "Jen je škoda, že jsme ve středu k dobrému výkonu nepřidali i vstřelený gól. Za druhý poločas bychom si to zasloužili," dodal Čech.

Dvaadvacetiletý gólman v ostře sledovaném duelu vychytal 23. nulu v ligové sezóně. Pevná obrana "Blues" spolehlivě zachytávala výpady Arsenalu, pro který byl středeční zápas pravděpodobně poslední šancí, jak se k ligovému lídrovi přiblížit. Plzeňský rodák mnoho práce neměl, jen v úvodu zápasu mu dvakrát zatrnulo: ve třetí minutě po Piresově ráně do břevna a o pár minut později poté, co stejný hráč zblízka střílel těsně vedle.

"U té první šance jsem měl štěstí, Pires to trefil krásně, já navíc míč od počátku ani moc neviděl. Proletěl mi těsně nad rukama," popsal kritický moment Čech, kterému hlavou prolétla vzpomínka na zápas čtvrtfinále Ligy mistrů v Mnichově, kdy se míč odrazil od tyče a volný hráč Bayernu pak odražený míč lehce dorazil do brány. "A podruhé jsem to měl o něco lehčí, vyběhl jsem proti Piresovi a snažil se mu co nejvíc zmenšit střelecký úhel. Měl to celkem těžké," uvedl Čech.

Při ideální konstelaci může titul slavit už v pondělí

Chelsea při ideální konstelaci může titul slavit už v pondělí. O víkendu ovšem doma musí porazit Fulham a pak čekat na pondělní dohrávku Arsenalu s Tottenhamem. Pokud "Kanonýři" nevyhrají, nebude už o letošním vítězi Premier League pochyb. "Jestli budu mít možnost, určitě se na ten zápas v pondělí podívám," prohlásil třicetinásobný reprezentant.

Před blížícím se finišem sezóny se bude muset vypořádat s mimořádně hektickým programem. O víkendu jej kromě utkání s Fulhamem čeká i vyhlašování nejlepších hráčů Premier League - slavnost se uskuteční v Londýně v neděli.

Čech figuruje mezi elitní šesticí, na konkrétní umístění nemyslí. "Pro mě je ctí, že jsem se vůbec dostal do takového výběru. Je to anketa hráčů, o to víc mě takový úspěch těší," řekl Čech, který sám dal hlas útočníkovi Arsenalu Henrymu. "Spoluhráče Lamparda nebo Terryho jsem volit nemohl, proto jsem byl pro Henryho," vysvětlil brankář.

V Lize mistrů čeká Chelsea Liverpool

Jen co dozní víkendové dění v Premier League, hráči Chelsea obrátí své myšlenky k dění na evropské scéně. V semifinále Ligy mistrů se ve středu poprvé střetnou s Liverpoolem, gólman Čech se počtvrté v sezóně postaví proti Milanu Barošovi a Vladimíru Šmicrovi.

Chelsea touží po pronikavém úspěchu také na evropském fóru. "Jestli uděláme ligový titul, sezóna bude velice úspěšná. Pokud přidáme triumf v Lize mistrů, bude to vynikající. V této fázi sezóny se rozhodne, do jaké kategorie se letos zařadíme," prohlásil Čech.

Reklama

Související témata: